Perfectionisme staat effectief time management in de weg

22 maart 2018

Perfectionisme is een eigenschap die je behoorlijk in de weg kan staan op de werkvloer. Veel mensen hebben last van perfectionisten op het werk, zeker wanneer zij zelf niet perfectionistisch zijn. Het is natuurlijk heel vervelend wanneer je last hebt van perfectionisten op het werk, maar het is nog veel vervelender voor de perfectionisten zelf. Het is namelijk een eigenschap die je op meerdere vlakken kan belemmeren. De nadelen van perfectionisme staan bijvoorbeeld een goed time management in de weg. Het Effectieve Werken legt je graag uit waarom deze eigenschap je in de weg staat op het werk en wat je eraan kunt doen.

 

De belangrijkste nadelen van perfectionisme

Perfectionisme brengt veel nadelen met zich mee, zeker met het oog op het werk en time management. De kleinste en meest onbelangrijke taken kunnen ontzettend veel tijd kosten. Het belangrijkste nadeel van perfectionisme op de werkvloer is dan ook: tijdverspilling. Er is geen ruimte voor fouten, waardoor je teveel focus legt op details en het grote plaatje uit het oog verliest. Je takenlijstjes komen hierdoor nooit ten einde, vooral omdat het nooit goed genoeg is. Andere belangrijke nadelen zijn bijvoorbeeld het gebrek aan effectiviteit en tekortkoming in de efficiëntie. Allemaal zaken die een goed time management in de weg staan.

 

Het begint vaak al op de parkeerplaats

De vertragingen waar een perfectionist mee te maken krijgt op de gemiddelde werkdag starten eigenlijk al op de parkeerplaats. De auto moet namelijk perfect recht staan. Dit valt niet mee met een enkele keer inparkeren. De voor- en achterband van de auto moeten op precies dezelfde afstand van de witte lijn van de parkeerplaats staan. Zit er een halve centimeter verschil in? Dan moet het inparkeren opnieuw. Het kan meerdere keren inparkeren kosten voordat de auto perfect recht staat. Je kunt je voorstellen hoeveel tijd dit kost.

 

Perfectionisme zorgt voor uitstelgedrag

Perfectionisten hebben de voortdurende behoefte om zaken perfect te doen. Zij willen perfect zijn, ondanks dat zij vaak weten dat niemand perfect is. Dit legt zo veel druk op iemand met perfectionisme, dat er veel stressgevoelens vrijkomen. Het komt dan ook veel voor dat perfectionisten met een burn-out te maken krijgen. Dit is ook logisch. Wanneer je alles foutloos wilt doen, dan kost dit erg veel tijd. Je krijgt taken niet op tijd af en je bent nooit tevreden over je resultaten. Dit zorgt voor extra werkdruk en de werkdruk ligt vaak toch al aan de hoge kant. Deze druk brengt het werktempo omlaag en zorgt voor uitstelgedrag. De behoefte om perfect te zijn zorgt namelijk voor angst en deze angst zorgt er weer voor dat het extra moeilijk is om aan een taak te beginnen.

 

Perfectionisme op het werk tegengaan

Er zijn meerdere tips die je kunnen helpen bij het tegengaan van perfectionisme op het werk. Ga eens met een collega aan tafel zitten en bespreek wat een redelijke tijd is voor het afronden van een bepaalde taak. Beperk jezelf vervolgens tot die tijd. Dit dwingt je ertoe om te blijven focussen op het grote plaatje, waardoor je jezelf de kans ontneemt om te veel focus te leggen op details. De belangrijkste tip: zoek naar acceptatie. Wanneer je leert om te accepteren dat perfectie eigenlijk niet bestaat, dan leer je ook ‘loslaten’ en dat is precies wat je nodig hebt. Voor sommige perfectionisten kan een gerichte meditatie, zoals onderstaande meditatie, ook veel verlichting bieden.

 

 

Tip:

 

Je tijd opnieuw indelen

Perfectionisme op het werk zorgt voor een belemmering van je time management. Heb je het perfectionisme los kunnen laten? Dan is het tijd om je tijd opnieuw te gaan indelen. Tijd om aan je time management te werken, zodat je kunt genieten van meer vrijheid. Een goede cursus time management kan je helpen. Vraag gerust eens een gratis brochure aan voor meer informatie.