Productief worden kost je een kwartier

15 maart 2018

Productief worden gaat niet vanzelf. Het is helaas geen kwestie van in de morgen beslissen dat je vandaag productief gaat zijn. Vaak is het de eigen geest die in de weg zit. Je gedachten hoeven maar één keer goed af te dwalen en je ligt al achter op schema. In deze tijd, waarin we veel te maken hebben met mailverkeer en bijvoorbeeld social media, zijn er nogal wat zaken die ervoor kunnen zorgen dat de gedachten afdwalen. Het Effectieve Werken is er om je te leren hoe je productief kunt zijn, hoe je je tijd goed indeelt en hoe jij op de beste manier omgaat met time management. In de praktijk is het namelijk zo dat het je slechts een kwartier van je tijd kost om productief te worden.

 

Op de verkeerde manier de dag starten

De dag starten ziet er anno 2018 heel anders uit dan bijvoorbeeld 50 jaar geleden. Zeg eens eerlijk.. Wat is het eerste dat jij doet in de morgen? Begin je met het checken van je mail of het controleren van social media notificaties? Als je deze laatste vraag met ‘ja’ beantwoordt, dan ben je zeker niet de enige. Veel mensen starten de dag met een kijkje op de smartphone en in de mail. Dit is een verkeerde start van de dag. Eerder al gaven wij je inzicht in goed beginnen aan je dag, vooral omdat dit zo belangrijk is voor je productiviteit de rest van de werkdag. Een goede start van de dag is het halve werk als het om je productiviteit en focus gaat. Onderstaande video maakt je duidelijk hoe je de dag vooral niet moet starten.

 

 

Die eerste 15 minuten van je taak

Een gebrek aan productiviteit kan op ieder moment van de dag optreden. Opvallend is het wel dat het meer dan gemiddeld optreedt wanneer men moet beginnen aan een taak die tijdrovender of lastiger is dan de gemiddelde dagtaak. Het gebrek aan productiviteit zorgt er dan voor dat je moeilijk begint aan de taak en hierdoor ontstaat uitstelgedrag. Natuurlijk kun je uitstelgedrag goed aanpakken, bijvoorbeeld met onze 10 tips om uitstelgedrag tegen te gaan. Daarbij kunnen wij je nog een heel belangrijke tip meegeven. Duurt je taak een uur, twee uur of misschien wel vier uur? Start er dan eens aan voor de duur van 15 minuten. Je zult zien dat deze 15 minuten een soort magisch effect hebben op je wilskracht. Met dit kwartiertje kun je uitstelgedrag uit de weg ruimen.

 

Waarom 15 minuten aan een taak werken?

Tijdrovende taken staan ons vaak tegen, zeker als het ook een wat lastigere opdracht betreft of juist een taak die je eigenlijk met je ogen dicht kunt doen. Een (bijna) te grote uitdaging of juist het gebrek aan uitdaging in tijdrovende taken kan zorgen voor uitstelgedrag. Je kunt productiever worden met slechts een kwartier werken aan deze taak. Hoe dan? Eigenlijk werkt dit heel eenvoudig. Het is te vergelijken met een sprong in een ijskoud bad. Je ziet er erg tegenop en blijft een beetje ‘lummelen’ aan de kant. Je stelt het moment waarop je erin springt uit, maar uiteindelijk moet je toch. Je springt erin en je blijft in het koude water. Na een tijdje is het water helemaal niet meer zo koud en begrijp je niet waarom je zo veel kostbare tijd hebt verspilt om tot je sprong te komen. Zo werkt dit ook bij tijdrovende taken. Als je er eenmaal aan bent begonnen en je bent een kwartier aan het werk, dan wordt je productief en ga je automatisch door. Je hebt dan ineens de wil om de taak af te maken en door de goede productiviteit lukt dit je ook binnen een goede tijd.

 

Tip:

 

Durf jij de sprong te wagen?

Time management en uitstelgedrag gaan niet samen. Dit betekent dat er tijdens het werken aan je time management aandacht moet worden besteed aan het wegwerken van je uitstelgedrag. Je moet leren je tijd beter in te delen en meer focus te krijgen voor die zaken die echt belangrijk zijn. Het Effectieve Werken helpt jou graag op het vlak van time management. Je kunt je bij ons aanmelden voor een effectieve time management training of en gratis brochure aanvragen om mee te starten.