Team management: zo verhoog je de productiviteit!

25 juni 2018

Team management is niet alleen bedoeld om een team te sturen, maar wordt natuurlijk ook ingericht om de productiviteit te verhogen. Een effectief team is optimaal productief. Toch lijkt het in de praktijk niet altijd eenvoudig te zijn om de productiviteit van een heel team te optimaliseren. Herken je dat? Veel managers vallen daarom terug op gratis oefeningen, zoals onderstaande videomethode van YouTube, terwijl anderen een teamtrainingen voor effectiviteit starten. Het Effectieve Werken geeft je 4 aandachtspunten om de productiviteit van teams te verhogen.

 

 

1. Stel een teamstrategie op

Wanneer doelstellingen onduidelijk zijn, de taken niet helder zijn verdeeld, of een gezamenlijke speelwijze ontbreekt, dan gaat dit ten koste van de productiviteit van het team. Belangrijk is te zorgen voor helderheid op alle vlakken. Dit gebeurt het best door samen met het team een teamstrategie op te stellen. Zo kunnen alle onduidelijkheden uit de weg worden geruimd en weet iedereen wat hem of haar te doen staat om bij te dragen aan het behalen van de doelstellingen.

 

2. Voer persoonlijke gesprekken

Team management draait niet alleen om het aansturen, motiveren en inspireren van het team als één geheel. Het team bestaat immers uit individuen en deze hebben ook aandacht nodig. Niet iedere medewerker voelt zich vrij of gemakkelijk genoeg om een mening te geven in een groep. Voer daarom met regelmaat een echt persoonlijk gesprek met je medewerkers. Dit zorgt voor meer vertrouwen, meer openheid en daarmee een verhoging van de productiviteit binnen het team.

 

3. Besteed aandacht aan teambuilding

Teambuilding om de productiviteit te verhogen is heel belangrijk. In een ideaal team voelen teamleden zich veilig bij elkaar en kunnen zij elkaar echt vertrouwen. Het gaat om het gevoel dat zij bij elkaar en over elkaar hebben. Door voldoende aandacht te besteden aan teambuilding wordt er goed gewerkt aan de juiste onderlinge emoties in het team en dit verhoogt de productiviteit. Besteed bijvoorbeeld eens een werkoverleg waarin teamleden met elkaar reflecteren op de samenwerking.

 

4. Verdeel de werkdruk

Een team kan alleen optimaal functioneren wanneer de taken op slimme wijze worden verdeeld onder de teamleden. Het mag niet zo zijn dat het ene teamlid met veel meer of juist veel minder werkdruk te maken heeft dan het andere teamlid. Hierdoor gaan de zaken scheef lopen, ontstaan frustraties en dit zorgt voor een lagere teamproductiviteit. Zorg voor een goede grip op werkdruk door de taken effectief te verdelen.

Tip:

 

Verhoog de effectiviteit van je team

Team management is belangrijk, maar het team management kan het niet alleen. Natuurlijk moeten de teamleden zich ook volledig inzetten voor het team. Je kunt de effectiviteit van ieder team verhogen door een goede training te volgen en dit kan bij Het Effectieve Werken. Neem gerust eens contact met ons op voor meer informatie, advies of een afspraak.