Teveel koffie drinken?

28 november 2022

Even een lekker kopje koffie. Koffie staat voor gezelligheid en warmte en voor je het weet drink je enorme hoeveelheden per dag. Wat doet koffie eigenlijk met je? Is het goed of slecht voor je productiviteit? Kun je beter thee of koffie drinken tijdens je werk? Allemaal vragen die in deze blog worden behandeld.

Koffie en productiviteit onderzoek van Kaldi

Kaldi, een koffie- en theebedrijf, deed onderzoek naar productiviteit en koffie. Hierbij lag de focus niet zozeer op de fysieke effecten, maar vooral op de mentale effecten van koffie op de productiviteit. Uit dit onderzoek, waarbij meer dan 1400 personen werden ondervraagd, kwamen interessante resultaten. Zo gaven 7 op elke 10 ondervraagden aan dat zij meer ontspanning voelden na een kop koffie en 57% gaf aan zich productiever te voelen. Mensen die werkzaam zijn in de financiële sector voelen zich vaker productiever na de koffie dan mensen in het onderwijs. Het ging om respectievelijk 75% en 68%. Ook leken jongeren grotere effecten te voelen dan de oudere generaties. Alle deelnemers onder de 20 jaar voelden zich productiever na een kop koffie en van de personen tussen de 20 en 30 jaar ervaarde 67% een grotere productiviteit. Dit percentage zakte naar 61% in de groep personen tussen de 40 en 50 jaar en daalde verder naar 53% onder de groep 50- tot 60-jarigen.

Koffie kan de productiviteit verlagen

Het onderzoek laat duidelijk zien dat veel mensen een energieboost ervaren na het drinken van koffie, maar koffie kan ook de productiviteit verlagen.

Te veel koffie drinken?

De productiviteit neemt direct af wanneer er te veel koffie wordt gedronken. Een te grote hoeveelheid aan koffie op het werk zorgt voor minder concentratie en men kan last krijgen van gezondheidsproblemen. Het is niet te zeggen van hoeveel koffie je productiever wordt en van hoeveel kopjes je minder productief wordt. Dit is namelijk heel persoonlijk. Dat een teveel aan koffie heel vervelende effecten kan hebben wordt bewezen door het onderstaande experiment.
Koffie geeft in eerste instantie een boost en bij een normale hoeveelheid is dit prima. Een boost aan de ene kant geeft ook een energielek aan de andere kant. Dus nadat de cafeïne is uitgewerkt voel je de energie dalen. Deze pieken en dalen zorgen voor een verlaging van de productiviteit.

Antwoorden op vele koffie vragen

Ons vak is steeds vaker gericht op het managen van energie dan op het managen van tijd. En koffie is een energiegever maar ook een energie demper. We krijgen vele vragen en hierbij enkele antwoorden.

Is koffie verslavend?

Ja, koffie is verslavend. Vooral de cafeïne heeft een licht verslavende werking. Zeker niet zo heftig dan alcohol of drugs maar bij overmatig koffiegebruik kan angst ontstaan, onrust, slecht slapen en misselijkheid. Sommigen merken het doordat ze bijvoorbeeld in het weekend minder koffie drinken en dan ineens hoofdpijn krijgen. Dit verschilt wel heel erg per persoon.

Is te veel koffie ongezond?

Ja, het is ongezond. Teveel koffie (meer dan 4 koppen per dag kan al teveel zijn) kan zorgen voor een hoge bloeddruk en het vergroot het risico op hartziekten. Ook onttrekt koffie vocht uit je lichaam waardoor je, bij langdurig teveel koffie allerlei ontstekingen kunt krijgen.

Kun je beter thee drinken in plaats van koffie?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven omdat er enorm veel soorten thee zijn. Kruidenthee bevat bijvoorbeeld geen cafeïne en is daardoor gezonder. In de meeste theesoorten zit cafeïne en vele mensen weten dit niet.

Krijg je hoofdpijn van koffie?

Nee, van koffie krijg je geen hoofdpijn. Wel kan een enorme hoeveelheid koffie zorgen voor misselijkheid of duizeligheid en bij sommigen heeft het ineens laten staan van koffie ook invloed op hoofdpijn.

Moet je afkicken van koffie?

Het verschilt heel erg per persoon of je echt moet afkicken of niet. Stoppen met roken is voor de één ook makkelijker dan voor de ander. Dit heeft voornamelijk te maken met verslavingsgevoeligheid. Vooral je genen, erfelijkheid en het soort middel bepalen je verslavingsgevoeligheid.

Hoeveel koffie drink ik eigenlijk per dag?

De meesten schrikken van het eigen onderzoek hiernaar. Wanneer je in de ochtend begint met 2 lekkere grote mokken koffie dan heb je voordat de dag echt begint dus al 4 koppen koffie op. Op het werk even koffie drinken, tijdens de pauze een kopje. Bij alle afspraken uiteraard koffie. Na het eten thuis gezellig een kop koffie en nog een 2e bakje. Voor je het weet drink je tussen de 10 en 15 koppen koffie per dag. En maximaal 4 per dag is eigenlijk wel de grens.

Wat te doen om koffie drinken te verminderen?

Wil je zelf minder koffie gaan drinken dan zijn de onderstaande tips wellicht welkom.

Tip 1 | Vraag jezelf af of je er last van hebt

Zo niet, dan heb je een oplossing voor geen probleem. Zo ja, vraag je dan eens af waar je last van hebt, en wat je zelf graag anders zou willen.

Tip 2 | Bepaal vooraf hoeveel koffie je maximaal wilt drinken per dag

Bepaal zelf je hoeveelheid en hou jezelf eraan.

Tip 3 | Kies een alternatief, telkens wanneer je trek hebt in koffie

Drink bijvoorbeeld water wanneer je eigenlijk een kop koffie wilt gaan halen. De beweging blijft hetzelfde en het effect is enorm.

Persoonlijk verhaal

Meer dan 15 jaar geleden kreeg ik voor het eerst ontstekingen die echt heel pijnlijk waren. Na onderzoek en dokters beraad werden medicijnen voorgeschreven en hier heb ik zeker 11 jaar prima op geleefd. De ontstekingen werden echter erger en erger en steeds vaker werden medicijnen ingezet om het te onderdrukken. Onderzoeken wezen niets uit dus gewoon blijven gebruiken. Totdat iemand tegen me zei om eens op voeding en drank te letten. Na een zoektocht kwam ik erachter dat ik zeker 10 tot 15 koffie per dag dronk, en soms zelfs meer. Na het besluit om slechts 2 koppen koffie per dag te drinken zijn de ontstekingen verdwenen. Doktoren willen er niet veel van weten, maar mijn eigen conclusie was helder. Matig koffie gebruik. Er verandert niets aan je welzijn, wel aan je gezondheid.

Ontdek de training die bij je past

Meer informatie

Kies voor jezelf of een collega als je als individu de training wil volgen.

Kies voor groep als het gaat om deelname in een groep met mensen van verschillende afdelingen of organisaties.

Een team heeft gezamenlijke doelen en werkt nauw samen. Vaak dezelfde afdeling of een projectteam.

Voor een team

Teamspirit

Martin van Limbeek

Ondernemer en trainer

Martin is trots dat hij deel uitmaakt van Het Effectieve werken team.. Hij gelooft in inspiratie door echtheid. In geen enkel boek leer je hoe te inspireren, dat komt uit je hart en uit de diepe wens om anderen echt te helpen. Als trainer / ondernemer binnen Het effectieve werken ziet Martin de combinatie van inspiratie en een bewezen methodiek waardoor je in iedere training de deelnemer raakt om het morgen nog beter te doen, effectief te gaan doen.

Lees meer over Martin van Limbeek