Vakantiemodus uit – Werkmodus aan!

24 augustus 2020

In een groot deel van ons land is de zomervakantie periode inmiddels een week voorbij. Komende week volgt de rest van het land. De scholen beginnen weer. En werkend Nederland start weer op. We mogen weer naar het werk toe of gaan weer aan het werk thuis. Door de toename van de Corona cijfers lijkt het erop dat veel mensen, ook na 1 september, thuis blijven werken. Hoe dan ook er moet weer opgestart worden. En na een lekkere vakantie met zoveel mooi weer, valt dat niet altijd mee. Toch als je de goede dingen doet maak jij van jouw start een goede start. Graag geven we jou enkele praktische tips in blogvorm.

Schakel cold turkey over op gezonde werkroutines

Het fijne van vakantie is een ander ritme, andere activiteiten en andere omgevingen. Het is heerlijk om alles even los te laten. Geen verplichtingen en doen en laten waar je samen zin in hebt. Met als bij effect een ander slaapritme en een ander eetritme. Starten na je vakantie vraagt omschakelen. Onze tip: schakel cold turkey over op gezonde werkroutines. Voor Corona ging dat min of meer vanzelf. Op je eerste werkdag moest je weer op tijd naar de zaak en op tijd naar college of les. Met een lunchpauze op een vaste tijd. En een vaste eindtijd waarop je weer naar huis ging. De eerste dagen wennen. Op de gekste momenten trek hebben, soms zelf met hongerklop gevoel. En aan het einde van de dag vermoeider dan normaal. Maar het voordeel is dat je snel in je werkritme zit. Na de eerste werkweek , lijkt de vakantie al weer lang geleden. Maar nu is dat anders. Zeker als je sinds maart vanuit huis werkt. Een goede snelle omschakeling vraagt meer wilskracht en meer zelfdiscipline. Het blijft verleidelijk ’s avonds laat naar bed te gaan. Zeker met mooi en warm weer. En Netflix is gewillig. In de ochtend wel weer op tijd er uit. De kids moeten immers weer naar school. Maar je rommelt iets langer aan. En voor je het weet is het half tien – tien uur.  En na enkele dagen merk je aan jezelf dat overschakelen niet voldoende lukt. Je voelt jezelf een soort van schuldig en onrustig. Onze tip: schakel cold turkey over op gezonde werkroutines.

 • Op tijd er uit. Douchen en “werkkleding” aan.
 • Start op 8.00 – 8.30 met aan de slag gaan.
 • Vaste lunchtijd tussen 12.00 -13.00 uur
 • Neem eens per 2 uren een korte pauze van 10 minuten met beweging in de frisse lucht.
 • En dwing jezelf de eerste week uiterlijk om 23.00 in bed te liggen. Sta je om 6.00 uur op dan maak je een nacht van 7 uren. En sta je om 7.00 uur op, dan zelfs een nacht van 8 uren. Nachtrust is goed voor je brein en houdt je scherp.


Het voelt even lastig maar zo zit je weer snel in je werkmodus. En je krijgt gemakkelijker werk gedaan. En voelt je beter met meer voldoening.

Op je eerste dag geen afspraken.

Na 2-3 weken vakantie is het zaak om fris en met rust in je hoofd te beginnen. Enkele tips voor je eerste dag….

Opgeruimde en ingerichte werkplek

Speciaal voor de thuiswerkers is het goed om je werkplek op te ruimen en her in te richten. Bij mij thuis betekent dat opgevouwen wasgoed en de “1-sok berg” van mijn bureau. Mijn “werkkamer” stofzuigen en mijn bureau schoonmaken. Boeken en notitieblokken netjes neer leggen. Laptop van de keukentafel verhuizen en “installeren” op mijn werkplek. Het stelt allemaal niks voor; maar door deze “next actions” voel ik me onderweg!

Inbox zero.

Een gevoel van rust in je hoofd vraagt ook digitaal opfrissen. In onze training timemanagement krijgen we regelmatig de vraag; hoe na de vakantie te beginnen? Onze tip: begin opgeruimd en creëer overzicht. Overzicht betekent 100% overzicht. Overzicht geeft inzicht. Een timemanagement tip die je wellicht kent van David Allen: begin niet met je mailbox in de ochtend. En daar zijn we het helemaal mee eens. Toch mag je er op je eerste dag na je vakantie van afwijken. Ga aan de slag en maak je inbox leeg (inbox zero). Beslis en organiseer in stappen:

 1. Gooi weg ….. wat weg kan!
 2. Archiveer wat je enkel wilt bewaren…. en verder niks mee wit doen.
 3. Voer snelle acties ( 2 minuten acties) direct uit.
 4. Maak van actie die meer tijd kosten een taak.


Ben je hiermee klaar? Dan is je inbox leeg. En heb je weer 100% overzicht. Deze activiteit versterkt je  gevoel van onderweg zijn. En je krijgt weer “gevoel” bij je werkzaamheden, projecten, klanten en dossiers.

Inlezen is starten

Ik weet niet hoe het jou vergaat? Maar na een lange break voel ik een soort weerstand. Zeker bij projecten die verdieping van me vragen. Een project waarbij ik allerlei details eerst moet checken om te zorgen dat er niks mis gaat. Herken jij dat? Onze tip: begin met lezen. En neem je zeker niet voor om het project in no time op orde te hebben. Het gevoel van onrust wordt tijdens het lezen vaak snel minder. Je brein worstelt niet met de vraag …waar moet ik beginnen? Maar je begint met lezen. Inlezen is starten. Jouw volgende stap wordt vanzelf duidelijk. 

Notificaties uit.

In de vakantieperiode besteed ik persoonlijk veel tijd op mijn mobiele telefoon. Het laatste nieuws, Whats app, Instagram en Facebook. Ik heb zelfs Netflix op mijn mobiel geïnstalleerd. Nu wil ik weer aan de slag. Zaak om enigszins van mijn prikkelverslaving af te komen. Onze tip: zet al je push notificaties uit op je computer, laptop én je mobiel. Veel deelnemers in onze cursus timemanagement geven aan hun notificaties al uit te hebben staan. Minder afleiding meer focus. Maar ze bedoelen vaak op hun computer of laptop. En nog niet van hun mobiel. Wil je dat ook? Lees hieronder hoe je de push notificaties op je mobiel uit zet:

Notificaties op Iphone of Ipad uitzetten

 1. Ga naar Instellingen
 2. Scroll naar beneden en ga de app bv Whats app
 3. Open de app en scroll naar Berichtgeving
 4. Zet Sta berichtgeving toe op uit

Notificaties op Android uitzetten

 1. Ga naar Instellingen
 2. Kies voor meldingen
 3. Kies voor niet storen
 4. Je kunt een app uitsluiten mocht je dat willlen

Zo heb je nog meer grip en minder last van afleidingen.

Ik wens je een energieke en effectieve tweede helft van 2020. Laten we hopen dat we met elkaar in business mogen blijven. Stay safe stay focused and have fun.

Wil je extra support bij je werkorganisatie. Overweeg dan onze open training timemanagement of onze 1 op 1 training. Of neem contact met ons op. Wij helpen je graag.

Rob Pijlman