Verbeter jouw productiviteit met snellezen

17 februari 2023

Je bent op vakantie en leest een spannend boek. Naarmate het slot in beeld komt ga je steeds sneller lezen, je houdt je gedachten er beter bij en wilt weten hoe het eindigt. Herkenbaar? Op dat moment hou je heel goed de concentratie vast en lees je simpelweg sneller. Deze blog gaat over het nu van snellezen en hoe ons brein erop reageert. Lees snel mee.

Hoe werkt snellezen?

Ons brein kan ongeveer 250 woorden per minuut lezen. We kunnen ongeveer 1250 woorden per minuut denken. We denken dus veel sneller dan we kunnen lezen. En dat is waarom zo veel mensen zich laten afleiden bij het lezen van bijvoorbeeld een boek of een ingewikkeld stuk tekst. En naarmate de tekst lastiger wordt neemt de productiviteit af. Snellezen is dus een techniek waarbij je lezen en denken dichter bij elkaar brengt waardoor je sneller klaar bent en er zelfs meer van opsteekt.

Snellezen heeft dus eigenlijk alleen maar positieve uitwerkingen. Bij een spannend boek doe je het al vanzelf. Maar hoe zit het met een lange mail of een uitgebreide offerte? Lees je dan elk woord? En hoe vaak ben je dan afgeleid? Wellicht redenen genoeg om te leren snellezen.

Snellezen is dus een techniek die je jezelf kunt aanleren. Erg handig wanneer je productiviteit een boost kan gebruiken of je erg snel afgeleid raakt. Er zijn veel cursussen speed reading en ook op onze site kun je een link vinden om je aan te melden.

Leren snellezen tips en oefeningen

Om te leren snellezen is het handig om eerst snellezen tips te krijgen en vervolgens een aantal oefeningen. Oefening baart kunst.

Snellezen tips

Vaak denken mensen dat, wanneer je de ogen maar snel genoeg over het papier laat gaan, dat je dan sneller leest. En juist het tegenovergestelde is waar. Hoe minder je de ogen gebruikt en ze centreert op het midden van de tekst hoe beter het wordt en hoe sneller je leest. Wanneer je dus wilt leren snellezen dan is het zaak om afscheid te nemen van het traditionele lezen, en dat kost even tijd. Dus links bovenin beginnen en je ogen het werk laten doen is niet meer de weg naar succes. Je ogen centreren op het midden van de tekst wel.

Tevens is het handig om te weten waar het over gaat. Lees bijvoorbeeld goed de titel, de inhoudsopgave en een eventuele samenvatting. Dan leg je daarna veel sneller verbanden.

En dan een belangrijk onderdeel. Zorg dat je ontspannen bent en jezelf goed kan focussen. Schrijf gedachten bijvoorbeeld uit je hoofd, zorg dat je het liggende werk goed hebt georganiseerd (hierover zijn vele blogs te vinden op onze website) gebruik bijvoorbeeld de pomodoro als focus techniek en je bent goed voorbereid onderweg.

Mocht je toch even zijn afgeleid en je weet even niet meer wat je hebt gelezen? Lees gewoon door en laat je niet verleiden de zin opnieuw te lezen. De context wordt steeds duidelijker.

Snellezen oefeningen

Nog enthousiast genoeg om door te gaan? Je merkt vaak al dat je door de tips al anders gaat lezen. Meer focus op je oogbeweging en minder op de tekst zelf. En het gekke is dat je het nog steeds prima onthoudt. Sterker nog, na een tijdje werkt snellezen prettiger op alle vlakken.

Oefening 1 | Daag jezelf uit

Hoe eens bij hoe lang je over bijvoorbeeld 10 regels doet met lezen. Meet de tijd eens op en probeer de volgende 10 regels sneller te lezen. Het daagt jezelf uit, en je onthoudt het ook nog eens veel beter. Om dit te doen kun je een stopwatch gebruiken bijvoorbeeld.

Oefening 2 | focus op je ogen

Ga met je ogen ongeveer naar het midden van de regel en probeer ze steeds minder van links naar rechts te bewegen. Naarmate je hiermee vaker oefent worden de zinsdelen die je leest steeds iets korter terwijl je de stof wel tot je neemt.

Oefening 3 | maak je hoofd leeg en start daarna

Zorg dat je het hoofd leeg hebt voordat je start met lezen. We hebben ongeveer 70.000 gedachten per dag, dus alles uitzetten zal niet gaan. Wat wel kan is dat je een minddump doet voordat je gaat beginnen. Schrijf alles wat je nog moet doen of waar je aan denkt op een blaadje, neem een korte pauze en start met snellezen.

Oefening 4 | Begin eenvoudig

Begin niet met een ingewikkeld notarieel contract maar met een leuk boek bijvoorbeeld. Wanneer je steeds beter leert om snel te lezen kun je de moeilijkheidsgraad opvoeren. Wanneer je merkt dat het je verder helpt ga je naar een nieuw level, en niet eerder.

Oefening 5 | laat iemand je overhoren

Doe eens een test met een stuk tekst. Lees het snel en vraag iemand om je er vragen over te stellen. Eens kijken hoe ver je komt en of je de inhoud goed hebt opgenomen. Tijdens de schoolperioden doen de meesten van ons dit al.

Oefening 6 | gebruik een boekenlegger

Gebruik een stuk papier of iets dergelijks en leg dit onder de tekst die je leest. Op die manier ben je nog meer bezig met die tekst en minder met andere zaken.

Maak er dus een beetje een sport van en doe het vooral wanneer je merkt dat lezen je best veel moeite kost, of dat het leren van die enorme hoeveelheid stof je toch echt wel te veel tijd kost. Op die manier draagt snellezen iets bij aan je eigen welzijn en word je er steeds beter in.

Nog 1 ding: De wetenschap beweert dat snellezen niet werkt. Maar de wetenschap beweert ook dat muziek en effectiviteit niet samengaan. Volgens wetenschappers neem je veel minder op van de tekst en daardoor begrijp je het minder goed.

Wat ondertussen onomstotelijk vaststaat is dat we vooral heel veel van het brein niet weten. Dus wetenschap op dit soort gebieden is zeker niet exact en door de tijd heen komen er telkens weer nieuwe inzichten.

Oftewel: probeer het en geniet vooral van de resultaten.

 

Martin van Limbeek

Ondernemer en trainer

Martin is trots dat hij deel uitmaakt van Het Effectieve werken team.. Hij gelooft in inspiratie door echtheid. In geen enkel boek leer je hoe te inspireren, dat komt uit je hart en uit de diepe wens om anderen echt te helpen. Als trainer / ondernemer binnen Het effectieve werken ziet Martin de combinatie van inspiratie en een bewezen methodiek waardoor je in iedere training de deelnemer raakt om het morgen nog beter te doen, effectief te gaan doen.

Lees meer over Martin van Limbeek