Het Effectieve Werken
Advies op maat? Bel ons:
088 - 2580 100
Het Effectieve Werken

Werk-privé balans verbeteren? 6 tips van Het Effectieve Werken

Een goede werk-privé balans is natuurlijk heel belangrijk. Toch zijn er steeds meer mensen die het gevoel krijgen dat werk de overhand krijgt. Natuurlijk, werk is belangrijk, maar je werkt wel om te leven en niet andersom. Merk jij dat jouw werk-privé balans wel wat kan verbeteren? Dan geeft Het Effectieve Werken je een aantal handige tips om mee aan de slag te gaan.

 

1. Perfectionisme loslaten

Veel mensen die last hebben van perfectionisme merken op den duur dat werk steeds meer de overhand krijgt, waardoor privé niet meer de aandacht krijgt die het wel verdient. Hoe komt dit? Dit heeft vooral te maken met besteden van veel te veel tijd aan afzonderlijke taken op het werk. In de regel zorgt perfectionisme ervoor dat je een taak nooit echt goed af kunt ronden, omdat het nooit écht perfect lijkt. Je pakt de taak steeds weer op om er toch nog iets aan te verbeteren. Hierdoor ga je steeds meer tijd aan je werk besteden en dit knabbelt privétijd weg uit je agenda. Een goede werk-privé balans begint dus bij het loslaten van perfectionisme.

 

 

2. Eindig je werkdag

We krijgen er tegenwoordig steeds meer technologieen en innovaties bij om het werken makkelijker te maken. Zo kunnen we niet meer alleen op het kantoor bij onze bestanden en documenten, bijvoorbeeld om iets te bewerken, maar dit kan ook vanuit huis of zelfs onderweg. Met een productieve thuiswerkplek halen we nog meer uit onszelf. Fantastisch, maar het brengt ook wel een belangrijk nadeel met zich mee. We eindigen onze werkdag namelijk niet meer. Vlak voor het slapengaan beantwoorden we nog even een mailtje of checken we de zakelijke social media accounts.. Zo eindigt je werkdag niet en dit heeft een zeer negatieve invloed op je werk-privé balans. Zorg ervoor dat je je werkdag eindigt om over te stappen in je privéleven tot de volgende werkdag.

 

3. Start met mediteren

Stress speelt een rol in ons leven, in meer of mindere mate. Wanneer we het erg druk hebben op het werk, dan ervaren we meer stress en deze werkstress nemen we mee naar huis. De stress blijft aanwezig in je privésfeer, waardoor je meer over je werk gaat praten en denken in je privétijd. Dit zorgt voor een verstoring in een goede werk-privé balans. Het is goed om na je werkdag eventjes te mediteren. Laat alle werkstress los en begin dan pas aan je privétijd. Dit helpt je om je niet bezig te houden met je werk als je niet aan het werk bent.

 

4. Mensen en activiteiten selecteren

Voor veel mensen is dit een lastige opgave, maar wel een opgave die nodig is om een goede werk-privé balans te realiseren. Selecteer mensen en activiteiten die écht belangrijk voor je zijn en laat de rest los. Dit betekent niet dat je geen contact kunt onderhouden met mensen die niet in deze selectielijst staan. Het betekent vooral dat mensen die niet op deze lijst staan niet belangrijk genoeg zijn om jouw ritme te verstoren. Deze mensen geef je geen tijd als je geen tijd hebt. Ditzelfde geldt voor onbelangrijke activiteiten. Besteed daar geen tijd aan als je onvoldoende tijd hebt te besteden. Het gaat allemaal om prioriteiten stellen en dat zorgt ervoor dat jij je werk-privé balans kunt verbeteren.

 

5. Verander je levensstructuur

Relaties die in een sleur raken gaan vaak stuk, maar hoe zit het wanneer ons hele leven in een sleur raakt? Dit gebeurt ons namelijk allemaal. We roesten vast aan een bepaald ritme en aan een bepaalde manier van doen. Dit betekent dat we niet meer kijken naar mogelijkheden om taken sneller en effectiever uit te voeren. Toch is dit wel nodig om tijd te winnen. Zit je vastgeroest in een verkeerde werk-privé balans? Kijk dan eens welke zaken je anders aan kunt pakken om tijd te winnen. Een andere manier van doen, het aanpassen van je levensstructuur, kan je werk-privé balans verbeteren.

 

6. Geef het tijd

Werk je nu 80 uur per week, waardoor je werk-privé balans duidelijk is verstoord? Dan is het gewoonweg niet mogelijk om van de ene op de andere week 40 uur te gaan werken, waardoor je werk-privé balans weer op orde is. Geef het tijd. Werk in kleine stapjes naar je doel toe. Het vele werken is namelijk een gewoonte geworden en het kost tijd om gewoonten af te leren en nieuwe gewoonten aan te leren. Eén voordeel: nieuwe gewoonten aanleren kan iedereen! Doe het in stukjes, zodat je over een tijdje gewend bent om te leven binnen een goede werk-privé balans.

 

Wat dacht je van een time management cursus?

De werk-privé balans verbeteren of herstellen is niet eenvoudig. Veel mensen hebben het gevoel gewoon geen tijd te hebben om de balans terug te vinden. In werkelijkheid is dit niet het geval. Het gaat om de manier waarop je tijd beheert en met je tijd omgaat. Een time management cursus leert je hoe jij bewust kiest voor een werk-privé balans waar jij blij van wordt. Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met ons.

Andere lazen ook

De 60 beste time management tips

17-07-2017

We hebben de 60 beste time management tips voor je verzameld. Tips voor op kantoor, thuis, je studie en drukbezette ouders.

Lees meer

Prioriteiten stellen in 2019!

4-04-2018

Prioriteiten stellen en realiseren gaat over je tijd goed benutten. Het lezen van deze blog is een waardevolle tijdsbesteding als de volgende opbrengsten jouw aanspreken.

Lees meer

Concentratieproblemen de baas - 15 praktische tips

18-03-2019

Last van concentratieproblemen? In deze blog lees je 15 nuttige tips voor een optimale concentratie als je werk daarom vraagt

Lees meer