Waarom je productiever bent als je meer slaapt? 5 redenen!

20 november 2017

Beter slapen om beter te werken. Het klinkt heel logisch. Wie niet goed slaapt is overdag vaak moe en dit gaat ten koste van de productiviteit. Toch is ‘moe zijn’ niet het enige dat je in de weg staat om productief te zijn op het werk. Beter slapen zorgt op meerdere manieren voor een verhoogde productiviteit. Je loopt namelijk minder risico op zaken die een goede productiviteit in de weg staan. Als je de voordelen van beter slapen combineert met goed time management, dan hou je aan het einde van de werkdag tijd over!

 

Beter slapen verkleint veel risico’s

Beter slapen is gezond. Dat weet iedereen! Maar weet jij ook hoe beter slapen je dag beïnvloedt? Eerder gaven we je al inzicht in wat productieve mensen gemeen hebben. Een goede slaap is nóg een punt dat deze mensen gemeen hebben, want beter slapen verkleint het risico op fouten en bijvoorbeeld stress. Effectief time management start bij een goede slaap. Hieronder vind je 5 redenen waarom je productiever bent als je beter slaapt, doordat je de risico’s uit de weg gaat. Daarnaast willen we je een leuk ‘extraatje’ meegeven: als je beter slaapt, dan loop je ook geen risico dat je collega’s een grap met je uithalen als je in slaap valt op het werk!

 

1. Minder risico op focusverlies

Je kunt veel beter focussen als je goed slaapt. Vooral het overschakelen van de ene taak op de volgende taak kost je veel moeite als je onvoldoende slaapt. Tussen de twee taken in vindt een onderbreking plaats en je kunt minder goed herstellen van deze onderbreking. Beter slapen zorgt dus voor beter focussen, ook tijdens het overstappen van de ene taak naar de volgende taak, waardoor je sneller herstelt van de onderbreking.

 

2. Minder risico op besluiteloosheid

Besluiteloosheid is niet alleen frustrerend. Het kost je ook veel tijd! Makkelijk gezegd: goed time management en besluiteloosheid zijn geen vrienden. Eerder al lieten wij je weten waarom beslissen belangrijk is. Als je geen beslissingen kunt nemen, dan verdoe je je tijd. Wie in de morgen al te maken krijgt met besluiteloosheid - en bij slecht slapen begint dat al met het opstaan - dan werkt dit de hele dag door. Het gevolg? Meer stress, meer werkdruk en meer frustratie. Beter slapen zorgt voor een beter vermogen om snel en juist te beslissen. Je kunt doelgerichter en slimmer werken.

 

3. Minder risico op het vergeten van taken

Ken je dat? Je start je werkdag met de gedachte dat je die ene taak niet mag vergeten vandaag. Bij de eerste koffiepauze bedenk je je weer dat je die ene taak echt uit moet voeren vandaag. Ditzelfde gebeurt tijdens de lunchpauze. Die middag zit je op de fiets naar huis en bedenk je je ineens… Precies, dat je die taak vergeten bent! Slaap staat in direct verband met het geheugen. Hoe slechter je slaapt, hoe slechter je geheugen is. Dit heeft niet alleen invloed op taken die je moet uitvoeren, maar bijvoorbeeld ook op dingen die je leert. Je kunt je bijvoorbeeld minder herinneren van wat je tijdens een time management cursus hebt geleerd. Eén van de redenen waarom wij altijd langdurige e-coaching verzorgen is om te voorkomen dat je vergeet wat je geleerd hebt.

 

4. Minder risico op fouten

Je hersenen zijn minder ‘praktisch’ als je slecht slaapt. Op het werk krijg je te maken met externe afleidingen, ongeacht waar je werkt en wat je doet. Bij slaapgebrek hebben je hersenen minder vermogen om deze externe afleidingen te verwerken. Het directe gevolg hiervan is dat je fouten gaat maken. Ben je moe op het werk? Dan verhoog je dus de kans op fouten. Fouten zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook grote gevolgen hebben en zelfs gevaarlijk zijn. Merk je dat je moe bent op het werk en dat je niet zo productief bent dan gewoonlijk? Dan is het onderzoeken van je slaapgedrag vaak de eerste stap naar verbetering.

 

5. Minder risico op een burn-out

We leven in een tijd waarin er erg veel van ons wordt verwacht op de werkvloer. Veel mensen ervaren een hoge werkdruk en merken dat zij lang niet altijd al het werk gedaan krijgen binnen de gewenste tijd. Je moet werk gedaan krijgen binnen de juiste tijd om stress te vermijden. Iedereen weet dat langdurige stress, zeker in een hoge mate, uiteindelijk zorgt voor een burn-out. Als je slecht of te kort slaapt, maar wel elke dag het beste van jezelf verwacht, dan zorgt dit voor mentale en fysieke uitputting. Dit brengt veel stress met zich mee en het zorgt ervoor dat je al snel gaat denken dat je je werk gewoonweg niet aan kunt. Hoe minder je slaapt, hoe meer je de burn-out kans geeft om dichterbij te kruipen. Beter slapen zorgt voor meer zelfvertrouwen, waardoor het risico op een burn-out veel lager ligt.

Tip:

 

Een wisselwerking voorkomen

Als je slecht slaapt, dan ervaar je meer stress. Als je meer stress ervaart, dan slaap je slechter. Zie je de wisselwerking? Slimmer werken helpt je om de stress overdag van je af te schudden, waardoor je ook beter kunt slapen. Kortom, een time management cursus kan de vicieuze cirkel doorbreken. Het Effectieve Werken kan je helpen! Je bent welkom voor een effectieve time management cursus. Heb je interesse? Je kunt onze brochure gratis aanvragen om meer te weten te komen over onze time management cursussen. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen als je nog vragen hebt.