Wat te doen als je geen motivatie meer hebt? 7 tips!
21 maart 2022
Je kent het vast wel. Dat gevoel dat je geen energie hebt, geen zin om ergens aan te beginnen. Gewoon even niet. Maar toch moet het werk of het project af. Deze blog helpt je met concrete tips hoe je jezelf weer gemotiveerd kunt krijgen.
Wat is eigenlijk motivatie?
Motivatie is het verlangen om iets te gaan doen. Hoe groter dit verlangen is, hoe meer zin je hebt om ergens aan te beginnen. En andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Wanneer het een hobby is, dan is er over het algemeen niet echt een probleem. Wanneer je geen motivatie voor je werk hebt of je bent niet in staat jezelf te motiveren om te studeren dan wordt het vaak lastiger. In feite is motivatie dus een gevoel, een emotie.
Welke typen motivatie onderscheiden we?
In de wetenschap gaan we (of ze) uit van Extrinsieke motivatie en intrinsieke motivatie. Het woord zegt het eigenlijk al. Bij extrinsieke motivatie komt de prikkel van buitenaf. Bijvoorbeeld niet willen falen, ergens geld voor krijgen of er status mee ontvangen.
Intrinsieke motivatie komt van binnenuit. De wil om zelf echt iets voor elkaar te krijgen. En dit zonder welke vorm van prikkel dan ook. In de sport of topsport kun je dit vaak mooi zien. Komt het dus puur uit jezelf dan zal de motivatie vele malen sterker zijn, en veel langer standhouden.
Lang geleden sprak ik een bekende schaatsster. Zij gaf me aan te zijn gestopt met schaatsen omdat ze geen pijn meer kon lijden. Uit alles bleek dat haar intrinsieke motivatie enorm was, maar nu aan het afnemen was. Waarom zou je pijn gaan lijden? Dat lukt alleen wanneer het echt vanuit jezelf komt.
Motivatie en leren/studeren
Het onderwijs probeert al jaren te vernieuwen en de lesmethoden aan te passen. De motivatie van studenten is regelmatig laag, en velen vragen zich af wat ze met het geleerde kunnen in de praktijk. Een leraar die 50 minuten lang vertelt en uitlegt geeft niet heel veel motivatie. Een leraar die vraagt, interactie zoekt en de leerlingen uitdaagt zet juist heel erg aan tot motivatie. Sterker nog, de meeste motivatie komt voort uit impliciet leren.
Impliciet leren
Decennialang werd gedacht dat voordoen, uitleggen en boodschappen zenden de beste manier was om kennis bij te brengen. En niets bleek minder waar. 70% van alles wat we leren gebeurt door te ervaren en te doen. Vandaar ook dat in het onderwijs steeds minder wordt gekozen voor klassikaal les en steeds meer voor projecten en samenwerkingsvormen. Dit vergroot direct de motivatie en het leereffect is vele malen beter. En zo ontstaat ook impliciet leren. Je kunt iemand vertellen hoe iets werkt, je kunt degene ook iets aanleren zonder er iets over uit te leggen.
Wanneer verbale instructies en feedback worden vervangen door oefenvormen zonder aan te geven waar je specifiek op moet letten spreek je over impliciet leren. Een proef met zwemles resulteerde in vele malen sneller het zwemdiploma halen en veel meer motivatie om deel te nemen.
De motivatie tips
Tip 1 | Geen zin? Vraag je af wat nog erger is
In de timemanagement wereld wordt hier wel gesproken over Eat that frog. Wat is er erger dan de dag te beginnen met het opeten van een levende kikker. Het is totaal niet mijn humor en ik hou waarschijnlijk te veel van dieren, maar de strekking is dat je het beste kunt starten met de zaken waar je tegenop ziet. Ja, dit kost moeite maar het levert je een veel mooiere dag op met veel meer motivatie. En vaak wanneer je die enorm boze klant hebt teruggebeld viel het achteraf vaak wel mee toch?
Tip 2 | Denk vaker aan de gewenste uitkomst
Soms moet je offers brengen om iets te bereiken. Wanneer je de marathon wilt uitlopen, vergt dit waarschijnlijk lang en veel trainen. Telkens wanneer je denkt aan het moment waarop je de finish hebt gehaald in plaats van aan de inspanning, zal je motivatie stijgen. Dit geldt ook voor kleinere zaken:
- Denk aan de order in plaats van het maken van de offerte
- Denk aan de strakke tuin in plaats van het gras maaien
- Denk aan een geweldig feest in plaats van 100 mensen uitnodigen
Tip 3 | Maak bewuste keuzes
Al die kleine taakjes die je doet, horen die bij je werk? Krijg je er energie van? Wanneer je een groot gedeelte van de dag geen energie krijgt vraag je dan eens af wat er voor nodig is om het wel te krijgen. Mensen die keuzes maken voelen veel meer autonomie en ook veel meer motivatie om iets op te pakken.
Tip 4 | Sta vaker stil bij je successen
Hoe vaak gaan vergaderingen over behaalde successen? Hoe vaak geniet van je van iets dat jij hebt gerealiseerd? Het negatieve krijgt veel meer aandacht (verbeterpunten, feedback) terwijl het positieve veel meer aanzet tot motivatie.
Tip 5 | Knip grote opdrachten op in kleine stukjes
Een mega klus van dagen kun je best tegenop zien. Stel je knipt de taak op in deelresultaten met bijbehorende acties, dat geeft rust en overzicht. En telkens wanneer je een klein taakje hebt afgerond werkt dit enorm motiverend.
Tip 6 | Leg de lat wat minder hoog
We moeten gelukkig zijn, terwijl de zoektocht naar geluk een negatieve activiteit is. Er zijn vele gelukscoaches en we zoeken vaak naar iets dat er niet is of nog niet is. Telkens zoeken betekent niet tevreden zijn. Geniet eens 1 keer per dag van wat je wel hebt, of wat je hebt gerealiseerd of wat ook. Leg de lat wat minder hoog.
Tip 7 | Lees wat minder vaak het nieuws
Coronacrisis, stikstofcrisis, midden-oostencrisis, klimaatcrisis, economische crisis, partij crisis, fijnstofcrisis. Het hele leven lijkt onderhand een crisis. Maar laten we even met beide benen op de grond gaan staan. Een crisis is een acute noodsituatie. We staan elke dag op, we eten, we drinken, gaan werken en op vakantie. En natuurlijk voelt een hele kleine groep echt wel een crisis (geen geld voor eten en drinken en in de kou zitten) maar het helpt vooral niet om de hele dag door het nieuws te volgen. En alles een crisis noemen is hetzelfde dan wanneer alles spoed heeft. Dan is er dus geen spoed. Leef je leven, maak je keuzes en geniet!
Gemotiveerd om aan de slag te gaan?