Het Effectieve Werken
Advies op maat? Bel ons:
088 - 2580 100
Het Effectieve Werken

5 dingen die je werkfocus verlagen

Werkfocus heb je nodig om je dagelijkse taken op tijd af te ronden, om de hele dag door goed productief te zijn en de beste werkprestaties neer te zetten. Je wilt kwaliteit leveren in een zo kort mogelijke tijd. Zonder werkfocus gaat dat niet lukken. Veel mensen ervaren – in meer of mindere mate – een gebrek een werkfocus. Dit kan met verschillende factoren te maken hebben. Het Effectieve Werken geeft je inzicht in 5 zaken die de werkfocus verlagen. Wil jij je werkfocus verhogen? Verwijder dan deze zaken uit je werkdag.

 

1. Smartphonegebruik

Smartphonegebruik en social media kunnen eigenlijk in één adem genoemd worden. Een groot deel van de tijd die wij op ons mobiele toestel doorbrengen, brengen wij door op de sociale kanalen. Eigenlijk zijn dit dus twee factoren in één. Smartphonegebruik zorgt voor een enorme verlaging van de werkfocus, net als social media. Wil jij je werkfocus verhogen? Zet je smartphone dan zonder geluid en uit je zicht. Is dit niet mogelijk? Besteed dan in elk geval wat aandacht aan social media time management om daar tijd op te besparen. Je zult zien dat je van meer werkfocus gaat profiteren.

 

2. Multitasking

Business Insider heeft eens onderzocht hoeveel mensen er nu daadwerkelijk sneller en effectiever werken wanneer zij multitasken. De uitkomst? Slechts 2 procent! De kans is dus aanzienlijk dat jij behoort tot de personen die juist niet sneller en effectiever werken als zij multitasken. Je kunt dus tijd besparen als je stopt met multitasken. Meerdere dingen tegelijk doen kost je niet alleen veel tijd, maar het kost je ook veel energie. Je krijgt niet de kans om op één ding te focussen, waardoor je nooit ergens écht geconcentreerd mee bezig bent. Uiteindelijk zorgt multitasken dus voor een verlaagde werkfocus.

 

 

3. Niet zo lekker in je vel

Voel je je neerslachtig? Zit je niet lekker in je vel? Dit gaat ten koste van je werkfocus. Een negatieve stemming verlaagt alle niveaus, van werkfocus tot productiviteit. Als het langere tijd duurt, dan kun je makkelijk met uitstelgedrag te maken krijgen. Je hebt er gewoon niet zo veel zin meer in en dus kost alles je meer moeite. Je hebt geen zin om moeite te doen, dus blijft het werk liggen. Negatieve emoties, zoals boosheid, verdriet of frustratie, gaan vaak niet vanzelf weg. Neem iemand in vertrouwen, lucht je hart en je voelt je direct wat beter.

 

4. Onvoldoende zelfzorg

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, ook met het oog op je werkfocus. Om een goede werkfocus vast te kunnen houden is het belangrijk om voldoende te drinken. Zet een glas water op je bureau en neem regelmatig een slok. Is het glas leeg? Vul het dan direct weer. Veel mensen hebben last van concentratieproblemen doordat zij gedurende de werkdag te weinig drinken. Natuurlijk is het ook belangrijk om gezond te eten. Daarnaast is een goede slaap heel belangrijk voor je werkfocus. Een goede slaap zorgt ook voor meer productiviteit. Hieronder vind je wat handige tips om beter te slapen.

 

 

5.  Verveling op het werk

Het kan natuurlijk zijn dat je je werk gewoon wat saai vindt. Wellicht is het niet uitdagend genoeg of is het allemaal te veel routine geworden. Veel mensen hebben last van verveling op het werk en dit gaat vanzelfsprekend ten koste van de werkfocus. Je kunt je dagelijkse taken in de meeste gevallen niet zelf uitdagender of interessanter maken, maar je kunt ze wel makkelijker en sneller maken. Dit zorgt er ook voor dat je je minder snel verveelt. Je kunt voor jezelf de taken opdelen in kleinere deeltaken. Vervolgens stel je voor jezelf een ‘beloning’ in als je de deeltaak binnen een bepaalde tijd hebt afgerond. Dit neemt niet alleen de verveling weg, maar het zorgt ook voor extra werkfocus.

 

 

Leer optimaal te focussen

Je hebt werkfocus nodig om effectief om te kunnen gaan met de tijd die je hebt binnen je werkdag. Het is dus een goed idee om werkfocus te combineren met time management. Wij helpen je hier natuurlijk graag bij. Je kunt bij ons een time management cursus volgen die je helpt om meer uit je tijd te halen, onder meer door beter gefocust te zijn. Wil je eerst meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Andere lazen ook

De 60 beste time management tips

17-07-2017

We hebben de 60 beste time management tips voor je verzameld. Tips voor op kantoor, thuis, je studie en drukbezette ouders.

Lees meer

Prioriteiten stellen in 2019!

4-04-2018

Prioriteiten stellen en realiseren gaat over je tijd goed benutten. Het lezen van deze blog is een waardevolle tijdsbesteding als de volgende opbrengsten jouw aanspreken.

Lees meer

Concentratieproblemen de baas - 15 praktische tips

18-03-2019

Last van concentratieproblemen? In deze blog lees je 15 nuttige tips voor een optimale concentratie als je werk daarom vraagt

Lees meer