De 9 kwaliteiten van succesvolle teams

27 mei 2019

Succes komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ook niet bij teams. Bij de meest succesvolle teams zie je een aantal kwaliteiten terugkomen. Die elkaar onderling versterken. Hierbij de 9 kwaliteiten. Kijk eens in hoeverre ze in jouw team al dan niet aanwezig zijn?

1 | Geloof in elkaar en zichzelf

De teamleden geloven in elkaar en – minstens zo belangrijk– zij geloven in zichzelf. Zij weten precies wat er van het wordt verwacht en zij geloven dat zij aan alle verwachtingen kunnen voldoen. Dit vertrouwen in elkaar en in zichzelf is heel belangrijk bij het bereiken van de beste teamprestaties.

 

 

2 | Alles mag gezegd worden. Teamleden voelen zich veilig.

De teamleden communiceren op een heel duidelijke, open wijze met elkaar. Door de hoge mate van psychologische veiligheid zijn zij niet bang om hun gedachten met elkaar te delen. Ze zeggen wat zij willen zeggen en luisteren ook goed naar wat een ander te zeggen heeft. Een goede communicatie is essentieel om de voortgang bij te houden en efficiënt samen te werken aan taken

3 | Ieder teamlid neemt eigenaarschap voor het eigen aandeel

Een succesvol team bestaat uit teamleden die samen zaken voor elkaar krijgen. Samenwerking is de sleutel tot succes, maar hierbij is het ook belangrijk om het eigen aandeel te dragen. Ieder teamlid draagt zijn of haar eigen deel van de werklast en begrijpt goed waar hij of zij in de bedrijfsvoering past. Daarnaast weet iedereen wat zijn of haar verantwoordelijkheid is en hier wordt op de juiste wijze mee omgegaan, terwijl ieder teamlid zich nauw verbonden voelt met het team.

4 | Duidelijke focus op teamdoelen en resultaten

Een succesvol team stelt doelen voor het team op basis van resultaten en niet op basis van de hoeveelheid werk die wordt verricht. Hierdoor is het mogelijk om een duidelijk plan op te stellen voor het bereiken van de teamdoelen, waarbij ook duidelijk wordt wie welke rol aanneemt. Zo streeft het team voortdurend als een eenheid naar teamprestaties die er echt toe doen.

5 | Ze ondersteunen elkaar

Wanneer zijn teams op zijn sterkst? Juist, wanneer zij ondersteuning krijgen. Op de eerste plaats is het belangrijk dat een team de juiste ondersteuning van het bedrijf krijgt, waarbij ook alle nodige bronnen en hulpmiddelen ter beschikking worden gesteld. Daarnaast ondersteunen de teamleden elkaar, door elkaar te helpen waar en wanneer het nodig is.

6 | Er wordt veel plezier gemaakt

Een succesvol team is een team dat begrijpt dat het niet allemaal om werk draait. Het meest succesvolle team snapt ook dat er ruimte moet zijn voor spel en plezier. Dit voorkomt dat teamleden uitvallen door overspannenheid of burn-out en het zorgt ervoor dat de productiviteit omhoog gaat. Teamleden die goed samenwerken en genieten van elkaars gezelschap kunnen ook veel plezier hebben buiten het werk om. Dit is een belangrijke factor.

7 | Ze werken zeer georganiseerd

Een succesvol team is een opgeruimd team. Organisatie is essentieel voor een goed verloop, een goede samenwerking en het neerzetten van de beste teamprestaties. Ieder teamlid organiseert de eigen werklast en zorgt voor de nodige organisatie om de eigen taken efficiënt af te handelen. Organiseren wordt makkelijker wanneer alles helder is, en blijft. Daarom vergaderen succesvolle teams met regelmaat. 

8 | Ze krijgen de juiste leiding

Een goede leiding is heel belangrijk. Een succesvol team heeft een leidinggevende die door de teamleden wordt vertrouwd en gerespecteerd. Deze leidinggevende zorgt voor effectief leiderschap en vormt op die manier de lijm die het team bij elkaar houdt. Een goede leidinggevende zorgt onder meer voor aanmoediging, motivatie, inspiratie en informatie.

9 | Ze zijn stuk voor stuk uniek. En zien de meerwaarde daarvan.

Binnen een succesvol team vind je diversiteit. Ieder teamlid is uniek, met eigen talenten, ervaringen en kennis. Juist de diversiteit zorgt voor de beste teamprestaties, omdat iedereen een eigen talent inbrengt. Dit zorgt voor meer creativiteit, ook bij het oplossen van eventuele problemen.

Wil jij je team nóg effectiever maken?

Heb jij al een succesvol team, maar heb je ook het gevoel dat je er nóg meer uit kunt halen? Heb je wellicht een team dat op dit moment niet erg succesvol is, maar waarvan je weet dat er zeker wel effectiviteit te behalen is? Onze training Effectiviteit voor Teams helpt! Deze cursus zorgt ervoor dat je écht het maximale uit je team gaat halen. Prettig voor het bedrijf, nog prettiger voor de teamleden! Wil jij meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Ontdek de training die bij je past

Meer informatie

Kies voor jezelf of een collega als je als individu de training wil volgen.

Kies voor groep als het gaat om deelname in een groep met mensen van verschillende afdelingen of organisaties.

Een team heeft gezamenlijke doelen en werkt nauw samen. Vaak dezelfde afdeling of een projectteam.

Voor een team

Teamspirit