Het Effectieve Werken
Advies op maat? Bel ons:
088 - 2580 100
Het Effectieve Werken

Ergernissen in teams: de 6 grootste irritaties

Ergernissen in teams zorgen ervoor dat het team niet zo effectief functioneert als wel wenselijk is. Toch komen ergernissen in de beste teams voor. Het is dan ook niet zo dat je het altijd kunt voorkomen. Waar meerdere mensen samenwerken ontstaan nu eenmaal meningsverschillen en kleine irritaties. Het Effectieve Werken geeft je inzicht in de 7 grootste irritaties en ergernissen in teams, die de effectiviteit van teams in de weg staan.

 

1. De massa mail

Eén van de grootste ergernissen in teams is de massa mail, of de massa mailer, net hoe je het bekijkt. We hebben het hier over die persoon die álle mail aan elk teamlid stuurt, terwijl 90 procent van het team er niets aan heeft. Daarnaast hebben we het ook over het teamlid dat al die mails beantwoordt, terwijl deze helemaal geen antwoord zou hoeven geven. Dit gaat natuurlijk ten koste van een effectief mailmanagement. Natuurlijk kun je een distributielijst maken, zoals in de video hieronder, maar deze is alleen effectief als de mail daadwerkelijk voor iedereen relevant is.

 

 

2. De kleine gunsten

Vragen om een kleine gunst is niet erg, maar dan moet het wel echt een kleine gunst zijn. Binnen teams irriteren we ons met regelmaat aan collega’s die om een kleine gunst vragen, waarbij die kleine gunst een hele dag duurt, in de drukste periode van het jaar! Dit gaat sterk ten koste van de productiviteit.

 

3. Geen mails lezen

Een goed mailverkeer is een echte must binnen teams. Helaas zijn er altijd mensen die hun mails niet lezen en vervolgens vragen gaan stellen die in de mail worden beantwoord. Dit kost niet alleen veel tijd, maar het zorgt ook voor de nodige ergernissen in het team.

 

4. Bellen, bellen, bellen

We kennen allemaal wel die collega die om ieder wissewasje even belt. Heel vervelend, en vooral erg tijdrovend. Een constant ringende telefoon zorgt voor veel afleidingen op het werk, waardoor de focus verloren gaat en de dag niet zo productief is als deze had kunnen zijn. Natuurlijk, soms is een belletje veel sneller en makkelijker, maar in veel gevallen is een mail met een enkele regel sneller.

 

5. De ‘mystery shopper’

Ken jij die mystery shopper, die elke dag het eten van iemand anders uit de koelkast haalt om op te eten, maar niemand weet wie het is? Dit is misschien wel de meest irritante persoon binnen het team. In de lijst van ergernissen in teams staat deze ergernis namelijk erg hoog. We vinden het bijzonder vervelend wanneer iemand anders onze lunch opeet of ons drankje opdrinkt, en terecht natuurlijk!

 

6. De last minute annulering

Binnen een team is er in de meeste gevallen één persoon verantwoordelijk voor het plannen, organiseren en voorbereiden van een meeting. De personen die aanwezig dienen te zijn bereiden zich natuurlijk persoonlijk voor, bijvoorbeeld door ideeën te noteren of standpunten in te nemen. Het is één van de grootste ergernissen binnen teams wanneer de organiserende persoon de meeting op het laatste moment annuleert. Dit kost alle teamleden veel tijd.

 

Kies voor Effectiviteit voor Teams

Wanneer er veel ergernissen binnen een team bestaan, dan zal het team nooit zo effectief worden als dat men graag zou zien. Dit is niet alleen voor het bedrijf vervelend, maar voor de teamleden zelf ook. De training Effectiviteit voor Teams helpt om meer uit het team te halen, onder meer door ergernissen uit het team weg te nemen. Schrijf je in bij Het Effectieve Werken of neem contact met ons op voor meer informatie.

Andere lazen ook

De 60 beste time management tips

17-07-2017

We hebben de 60 beste time management tips voor je verzameld. Tips voor op kantoor, thuis, je studie en drukbezette ouders.

Lees meer

Prioriteiten stellen in 2019!

4-04-2018

Prioriteiten stellen en realiseren gaat over je tijd goed benutten. Het lezen van deze blog is een waardevolle tijdsbesteding als de volgende opbrengsten jouw aanspreken.

Lees meer

Concentratieproblemen de baas - 15 praktische tips

18-03-2019

Last van concentratieproblemen? In deze blog lees je 15 nuttige tips voor een optimale concentratie als je werk daarom vraagt

Lees meer