Teamprestaties verbeteren: 5 tips

04 maart 2019

Teamprestaties verbeteren is een proces dat nooit stil komt te staan. Eerst is het nodig om een goede basis te vormen voor het team, waarna er kan worden gewerkt aan het verbeteren van de teameffectiviteit. Eenmalig de teamprestaties verbeteren levert voor korte duur succes op. Uiteindelijk staat de wereld om ons heen ook niet stil. Het is daarom belangrijk om altijd aandacht te blijven besteden aan het verbeteren van de teamprestaties. Het Effectieve Werken geeft je graag 5 belangrijke tips om teamprestaties te verbeteren op de lange termijn.

1. Duidelijke regels binnen het team

Een team heeft duidelijke regels nodig waar ieder teamlid zich aan hoort te houden. Het stellen van goed doordachte regels helpt om de teamprestaties te verbeteren, vooral omdat er een zekere structuur ontstaat waarin iedereen zich kan vinden. Stel bijvoorbeeld de regel dat smartphones niet mee mogen in de vergaderruimte en dat onderlinge communicatie over het werk alleen tijdens kantooruren plaats mag vinden.

2. Stel duidelijke teamdoelen

Het spreekt voor zich dat een team bepaalde doelen heeft om te bereiken. De teamleden werken ergens naartoe, ongeacht in welke sector zij actief zijn. Het is belangrijk om de teamdoelen goed duidelijk te maken, niet alleen voor het team op zich, maar ook voor ieder individu. De teamleden voelen zich meer betrokken wanneer hen duidelijk is wat hen te doen staat en waaraan zij bijdragen. Niet alleen ontstaat er meer betrokkenheid en bevlogenheid, maar er ontstaat ook meer plezier in het werk. Teamprestaties verbeteren begint dan ook met goed duidelijk te maken wat de gewenste prestaties zijn.

3. Accepteer verschillen binnen het team

Natuurlijk, een team is één geheel. Toch mag je nooit uit het oog verliezen dat het team uiteindelijk bestaat uit meerdere individuen die elk een eigen persoonlijkheid hebben. De meest effectieve teams bestaan uit compleet verschillende personen, juist omdat de mix van al die verschillende talenten, kwaliteiten en eigenschappen zorgt voor de effectiviteit. Dan is het wel belangrijk om de verschillen volledig te accepteren. Dit bevordert een effectieve samenwerking en zorgt uiteindelijk voor een verbetering van de teamprestaties.

4. De juiste manier van leidinggeven

Leidinggeven is belangrijker dan vaak gedacht wordt. Een verkeerde manier van leidinggeven zorgt voor een grotere mate van ziekteverzuim, voor een verlies van productiviteit en een afname van de teamprestaties. Wil je de teamprestaties verbeteren? Dan is het nodig om te zorgen voor effectief leiderschap voor het team.

5. Regelmatige teamoefeningen

Teambuilding is key als het gaat om de teamprestaties verbeteren. Een effectief team ontstaat niet vanzelf. Je kunt gebruik maken van diverse teambuildingoefeningen om ervoor te zorgen dat de teamleden sneller herstellen van conflicten en beter op elkaar kunnen vertrouwen. Teambuilding heeft veel positieve effecten en kan op meerdere manieren worden toegepast. De oefeningen vragen zeker niet altijd om intense, fysieke activiteit. Onderstaande video laat je zien hoe brainstormen functioneert als teambuildingoefening.

Wil jij ook de teamprestaties verbeteren?

De teamprestaties verbeteren gaat niet van de ene op de andere dag. Het is een proces dat voortdurend aandacht nodig heeft. Het Effectieve Werken biedt een training speciaal voor teams: Effectiviteit voor Teams. Deze training geeft je alle handvatten om ook in de toekomst aan verbetering te blijven werken. Wil jij meer informatie of advies? Neem dan gerust eens contact met ons op.

Ontdek de training die bij je past

Meer informatie

Kies voor jezelf of een collega als je als individu de training wil volgen.

Kies voor groep als het gaat om deelname in een groep met mensen van verschillende afdelingen of organisaties.

Een team heeft gezamenlijke doelen en werkt nauw samen. Vaak dezelfde afdeling of een projectteam.

Voor een team

Teamspirit