Huisdieren op het werk: wat zijn de positieve effecten?

20 mei 2019

Huisdieren op het werk komt steeds vaker voor. In Amerika is het al jarenlang een trend om medewerkers hun huisdier mee te laten nemen naar het werk, vooral omdat het voordelen aan het bedrijf biedt. Alle trends van Amerika ‘vliegen’ uiteindelijk over naar Nederland en inmiddels zijn er ook een behoorlijk aantal Nederlandse ondernemingen die huisdieren op het werk hebben. Wat zijn hier nu de voordelen van en waarom zouden bedrijven nu wel of juist niet kiezen voor huisdieren op de werkvloer? Het Effectieve Werken bespreekt een aantal effecten met je. 

Algemene effecten van huisdieren op het werk

Er zijn een aantal algemene effecten van huisdieren op de werkvloer te noemen. Dit betekent dat alle soorten dieren dit effect met zich meebrengen. Zo zorgen alle soorten huisdieren op het werk voor een verlaging van de cortisolspiegel. Daarnaast zorgen dieren ervoor dat mensen gemiddeld genomen vriendelijker worden. Hierdoor komen er, volgens een onderzoek van de Open Universiteit, minder conflicten voor op het werk wanneer er dieren aanwezig zijn. Cool toch? Hierbij de effecten van 5 specifieke soorten huisdieren op het werk.

1. Een kantoorhond

De hond heeft wel de meeste positieve effecten op medewerkers. Zo zorgt de aanwezigheid van een hond op het werk voor een verlaging van het stressniveau en een verhoging van de productiviteit. Ook brengt de hond als voordeel mee dat ie uitgelaten moet worden. En dat is een prima activiteit om je brein op te laden of om een ingewikkeld project te overdenken of een besluit te nemen. Veel Nederlandse bedrijven kiezen om deze of om gezelligheidsredenen voor een kantoorhond. Grappig onderzoekje door een detacheringsbedrijf …. Van alle vacatures op LinkedIn zijn er steeds zo’n 75 van Nederlandse bedrijven die in hun vacature vermelden dat er een kantoorhond aanwezig is. Vaak gaat het om een hond van de werkgever of van een medewerker, die aan het einde van de werkdag gewoon mee naar huis gaat.

2. Een kat op het werk

Katten hebben over het algemeen een wat ondeugend karakter. Van de 5 soorten huisdieren die wij benoemen zijn de katten dan ook het meest actief. Sta er niet vreemd van op te kijken wanneer de kantoorkat ineens over je toetsenbord loopt, aan de kantoorplanten kauwt of de nagels scherpt aan de rugleuning van je stoel. Van alle soorten huisdieren op het werk kun je van de kat dan ook het meeste kattenkwaad verwachten. Dit kan zorgen voor afleiding ……. Maar ook voor een verlaging van stress, een verhoging van de focus en voor meer lachmomenten. Dit betekent dat katten zorgen voor meer werkplezier. Natuurlijk hoeven katten niet te worden uitgelaten. Laat je de kantoorkat op kantoor overnachten? Dan is het wel aan te raden om een speciaal verblijf in te richten.

3. Vogels op het werk

Wil je huisdieren op het werk die positieve effecten met zich meebrengen, maar die niet te pas en te onpas aan komen rennen? Dan kun je kiezen voor vogels. Niet in een kooi natuurlijk. Gewoon los. Op die manier zorgen vogels voor meer ontspanning. Dit komt vooral omdat mensen deze dieren associëren met de natuur. Vogels hebben daarmee een kalmerende werking, waardoor ook zij in staat zijn om stressgevoelens te verlagen. 

4. Vissen op het werk

Vissen laten ons ook aan de natuur denken, net als vogels. Een heel groot voordeel van vissen op kantoor is wel dat je er bijzonder weinig werk aan hebt. De vissen vermaken zich prima in het aquarium. Heb je het aquarium goed ingericht, dan hebben ze niet meer nodig dan enkel een beetje voer op een dag en een aquarium-schoonmaakbeurtje op zijn tijd. Vissen verlagen stressgevoelens en kunnen voor meer focus zorgen. Volgens onderzoek heeft het kijken naar een aquarium hetzelfde effect op mensen als het kijken naar een knetterend haardvuur. Heel ontspannend!

5. Knaagdier op het werk

Wil je huisdieren op het werk die wat kleiner van stuk zijn dan honden en katten, maar die wel dezelfde positieve effecten brengen? Dan kies je voor een knaagdier. Alle soorten knaagdieren zijn mogelijk, maar konijnen en cavia’s bieden de meeste voordelen. Hamsters, muizen en ratten zijn dan weer makkelijker te verzorgen, maar wekken ook sneller angstgevoelens op. Konijnen en cavia’s zijn knaagdieren die op de aanwezigheid van personen reageren en waarmee je een echte band kunt ontwikkelen. Ze zijn heel ‘knuffelbaar’ en hebben daardoor een kalmerend effect. Ideaal om even een konijn of cavia op te pakken na een verhitte discussie met de leidinggevende, bijvoorbeeld. Bedenk wel dat konijnen en cavia’s gezelschapsdieren zijn. Neem er dus altijd minimaal twee.

Geen huisdieren op het werk, wel meer productiviteit?

Spreekt het idee van huisdieren op de werkvloer jou totaal niet aan, maar wil je wel graag zorgen voor meer productiviteit, meer focus en minder stress? Dan kan Het Effectieve Werken je helpen. Schrijf je bij ons in voor een cursus time management en ervaar de voordelen op het werk. Wil je eerst meer weten over de diverse cursussen die wij bieden? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op.

Ontdek de training die bij je past

Meer informatie

Kies voor jezelf of een collega als je als individu de training wil volgen.

Kies voor groep als het gaat om deelname in een groep met mensen van verschillende afdelingen of organisaties.

Een team heeft gezamenlijke doelen en werkt nauw samen. Vaak dezelfde afdeling of een projectteam.

Voor een team

Teamspirit