Teamoptimalisatie: 5 tips voor teammanagers

06 mei 2019

Teamoptimalisatie heeft natuurlijk de volle aandacht van teammanagers. Wanneer je een team te leiden hebt, dan wil je zeker weten dat je het team ook leidt naar de beste teamprestaties. Als teammanager wil je gewoon elke dag het maximale uit je team halen, zodat jij aan het hoofd van een optimaal effectief team staat. Kun jij hier nog wel wat goede ideeën bij gebruiken? Dan geeft Het Effectieve Werken je 5 slimme tips voor teammanagers die voor teamoptimalisatie gaan.

 

1. Verwijder de barrière

Er bestaat vaak een barrière tussen de leidinggevende en de teamleden. Dit is vooral het geval wanneer de teammanager zich daadwerkelijk opstelt als ‘baas’ van het team. Door de barrière te verwijderen, en je meer één te voelen met de teamleden, zorg je ervoor dat er een goede onderlinge band opgebouwd kan worden. Focus meer op effectief leiderschap en verwijder de barrière om de spanning weg te nemen. Humor kan hierbij een belangrijke factor zijn. Dit resulteert in meer open feedback, eerlijkheid en details.

 

 

2. Blijf doorvragen

Teamoptimalisatie is mogelijk wanneer je goede feedback hebt om mee aan de slag te gaan. Niet alle feedback is daadwerkelijk bruikbare, goede feedback. Als teammanager is het aan jou om feedback te krijgen waar je écht iets aan hebt. Hoe doe je dit? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Vraag door! Je krijgt vaak in eerste instantie algemene feedback, omdat dat ‘veilig’ is. Vraag door en duik dieper in de feedback. Zorg ervoor dat er voldoende psychologische veiligheid bestaat, waardoor teamleden zich comfortabel voelen met het geven van eerlijke, gedetailleerde feedback.

 

3. Daag je team uit

Teams kunnen op den duur ook in een sleur raken. De teamleden weten wat er van hen verwacht wordt en zij voeren hun taken netjes uit, maar is er ondertussen geen ruimte voor verbetering? Kan er niet efficiënter worden gewerkt? Daag je team regelmatig uit om hen uit de sleur te halen. Start een discussie en laat teamleden zoeken naar mogelijkheden om de teamprestaties beter en / of sneller te maken. Zo blijven de teamleden gefocust en werk je voortdurend aan teamoptimalisatie.

 

4. Whiteboard meetings

Eerder al hebben wij je een aantal belangrijke voordelen van staand vergaderen gegeven. Meetings worden effectiever wanneer de deelnemers voldoende actief zijn. Zittend vergaderen zorgt ervoor dat de teamleden versuffen, moe / lui worden en niet meer actief deelnemen aan de discussie. Meetings zijn belangrijk met het oog op teamoptimalisatie, maar dan is het natuurlijk ook wel belangrijk dat alle teamleden actief deelnemen. Je kunt staand vergaderen, maar je kunt ook zorgen voor whiteboard meetings. Laat iedere deelnemer zelf de ideeën of vraagstukken op een whiteboard schrijven. Zo hebben alle teamleden steeds even een loopje, waardoor de meeting een stuk effectiever wordt. De teamleden blijven namelijk beter betrokken en dit leidt tot teamoptimalisatie.

 

5. Stel je op als mediator

In de beste teams komen wel eens conflicten voor tussen teamleden. Het is aan de teammanager om de conflicten op te lossen. Laat dit niet op zijn beloop, want het brengt het niveau van het hele team omlaag. Als jij gaat voor teamoptimalisatie, dan zorg je ervoor dat teamleden goed met elkaar door één deur kunnen. Lukt dit even niet? Stel je dan op als mediator, zodat de strubbelingen snel worden verholpen.

 

Kies voor Effectiviteit voor Teams

Als teammanager wil je blijven focussen op teamoptimalisatie. Je wilt het maximale uit je team halen, maar je wilt ook dat de teamleden zich prettig voelen binnen het team. Er zijn veel zaken om op te focussen en veel ballen om in de lucht te houden. Het Effectieve Werken helpt je graag om de teamprestaties te optimaliseren. Schrijf je in voor onze training Effectiviteit voor Teams en ervaar de voordelen in de dagelijkse werksfeer. Wil je eerst meer weten? Neem dan gerust eens contact met ons op.