Werkt Timemanagement wel?

27 januari 2020

Interessante vraag toch? Werkt zo’n cursus time management wel? Deze blog gaat over deze vraag en het zou mooi zijn wanneer je een helder antwoord op die vraag hebt gekregen na het lezen.

De praktijk

Voorbeeld 1:

“Ik merk al een hele tijd dat ik achter de feiten aanloop, teveel werk heb liggen en dat ik bij vlagen het overzicht helemaal kwijt ben. Na een gesprek met mijn leidinggevende heb ik besloten me in te schrijven naar een cursus timemanagement. Ik heb echt leuke tips gekregen, maar heeft het nu echt geholpen? Ik merk vooral dat ik weer terugval in oude gewoonten en dat het zelfde gevoel er nog steeds is”

Voorbeeld 2:

“Ik merk al een hele tijd dat ik achter de feiten aanloop, teveel werk heb liggen en dat ik bij vlagen het overzicht helemaal kwijt ben. Dit moet echt anders, ook omdat ik er nu wel heel veel last van begin te krijgen. Samen met mijn leidinggevende heb ik eens gekeken naar mijn doelen en hoe de ideale week eruit zou moeten zien. Al snel kwam ik erachter dat ik een aantal zaken direct zelf kan aanpakken en voor de rest heb ik eens kritisch gekeken naar een timemanagement cursus die me echt zou helpen. Mijn dagen en weken zien er nu heel anders uit”

Beide maken we mee in de dagelijkse praktijk. Voor de één werkt het wel, en voor de ander niet. Kijk eens naar alle trainingen die je hebt gevolgd (leiderschap, sales, communicatie, teambuilding). Welke trainingen hebben de meeste impact gehad? En waarom?

Termen die we vaak in trainingen horen:

 • Je steekt er altijd iets van op
 • Het meeste is al gezegd
 • Ik sluit me aan bij mijn buurman
 • Mijn leidinggevende kwam met deze training
 • Ik hoop dat ik veel trucjes leer vandaag
 • Mijn neef zei me dat ik eens naar deze training moest gaan

 

Is er dan iets mis met deze termen? Zeker niet. Echter, wanneer de verwachting hoog ligt, en je echt toe wil naar eigen gedragsverandering, dan word je vaak teleurgesteld. En stiekem ben je dan vooral het meest teleurgesteld in jezelf, en dan is het best handig om de training de schuld te geven.

Met welke verwachting ga je de training, of cursus in? En wat wil je concreet bereikt hebben na afloop? De impact van die vraag is veel groter dan de training of cursus zelf.

“Een training kan een prachtig middel zijn om je eigen heldere doel te halen”

10 MAAK-VAN-JE-TRAINING-EEN-SUCCES TIPS

1. Bepaal hoe groot je wens is

Wil je een training volgen of heb je een echte wens van waaruit je vertrekt. Hoe kan het dat mensen die een burn-out hebben gehad veel beter in staat zijn om grenzen te bepalen? Ze hebben de vurige wens om nooit meer in dezelfde situatie te belanden! De belangrijkste vraag is dus voor jezelf: Hoe graag wil ik iets? Of hoe graag wil ik iets niet meer?

2. Schets je ideale (werk) situatie

Vaak begint de zoektocht naar een training met iets waar je van af wil (waan van de dag, te druk, geen overzicht, geen structuur, te veel afleiding, te weinig privétijd). Buig dit eens om naar iets dat je wel graag wil. Hoe ziet bijvoorbeeld je ideale week eruit en hoe is deze ingedeeld? Hoe duidelijker dit beeld is, hoe beter een training aansluit bij die wens.

3. Bepaal de helderheid van je huidige doelen

Zoals Stephen Covey zei: “begin met het doel voor ogen” Hoe beter het beeld is wat je wil bereiken, hoe groter de kans dat je er naartoe beweegt. Pak een willekeurig boek over vaardigheden, gedrag, communicatie, leiderschap, sales, klantgerichtheid, timemanagement of iets in deze richting en je merkt dat ze allemaal starten vanuit het doel, het resultaat, de wens of de gewenste uitkomst.

4. Bepaal je eigen succes

Niet de training, maar jij bepaalt het succes van de bijeenkomst. En bij een goede training bepaal jij ook de weg ernaartoe. Trainingen worden vaak nog gezien als een les volgen op school. De leraar vertelt en jij luistert. Op de betere scholen is dit principe gelukkig al afgeschaft en bepaalt ook de leerling veel meer zijn eigen pad. Van elke training mag je verwachten dat jij de held bent in het verhaal, en niet de trainer. De trainer zet soms hulpmiddelen in, maar jij bepaalt wat je ermee doet en hoe je ze inzet. En ook bepaal jij de hulpmiddelen. Hoe duidelijker het is wat je wil bereiken na afloop van de training hoe meer de trainer jou gids wordt in die zoektocht.

5. Heb de juiste verwachting van de training

70% van alles wat we leren, gebeurt in het werkveld. De training kan hooguit bijdragen om anders naar die 70% te kijken. In de praktijk horen we wel eens:

 • De training heeft me echt aan het denken gezet
 • Het was een leerzame training
 • Het was een leuke dag met veel tips
 • Ik heb echt vele handvatten gekregen om mee aan de slag te gaan
 • Ik ben me nu veel bewuster van mijn handelen

Klinkt goed toch? Maar wat ga je nu heel concreet morgen anders doen? Hoe ziet je wereld er morgen echt anders uit?

Hoe klinkt dit: Mijn wens, als systeembeheerder, was dat ik me maximaal 50% wil laten leiden door adhoc zaken en 50% wil ik bezig zijn met mijn helder geformeerde doelen voor de lange termijn. Ik heb gevraagd om nuttige tips die me daarbij kunnen helpen, en heb nu samen met een collega afgesproken dat we elkaars telefoondienst overnemen. In de training heb ik met name geleerd om de vraag om dit voor elkaar te krijgen echt anders te gaan stellen. En het werkte!

Dezelfde training, dezelfde medewerker, alleen een compleet ander vertrekpunt.

6. Een training is maar een middel

Joop Zoetemelk zei het ooit eens: De tour win je in bed! Hij toonde aan dat rust essentieel is in het sportproces. Sterker nog, door rust groei je, en niet door de inspanning zelf. Doe je fanatiek aan fitness? Je spieren groeien enkel en alleen door rust! Hetzelfde geldt voor een training. Dit is vergelijkbaar met de inspanning. Je krijgt tools, en tips en bent klaar om het geleerde in de praktijk te brengen. Tussen de trainingen door leer je pas echt. Dan zie je de toepasbaarheid en ben je echt aan het groeien.

7. Test je training

Krijg je energie van het feit dat je een training gaat volgen? Heb je er echt zin in? Stel jezelf die vragen eens, en maak vooral de juiste keuze vooraf. Wanneer je vaak geleefd wordt door de omstandigheden, kies dan vooral 100% je eigen training. Dan bepaal jij en heb jij de regie.

8. Test je leidinggevende

Voorbeeld: Je gaat naar je leidinggevende en geeft aan dat je echt te druk bent. Hij vraagt je: Waar ben je dan zo druk mee? Hoe heb jij je werk georganiseerd? Zijn dit de vragen die je wilt krijgen? Of geven deze vragen alleen nog maar meer druk op je schouders. Los van het feit dat deze leidinggevende wellicht ook een training kan gebruiken, wordt jou probleem alleen maar groter. Vraag bijvoorbeeld eens naar je doelen en schets eens helder je wens met betrekking tot je ideale week. En vraag dan eens of hij/zij er net zo naar kijkt? De kans dat je met een heel ander gevoel het gesprek verlaat is vele malen groter.

9. Maak je eigen kaders

Vraag je zelf eens af hoe jij het beste leert. Is dit 1 op 1, in een kleine groep, van anderen, in een workshop, door te lezen, E-learning of welke andere vorm dan ook. Vaak zie je in organisaties nog dat HR of de leiding, uiteraard met alle goede bedoelingen, een training of bijeenkomst organiseert waar jij dan deel van mag uitmaken. Kies je eigen pad. Geef je wens helder aan en de kans dat je leert zoals je zelf wil is vele malen groter. Wanneer een organisatie tijd en geldt in een training steekt, dan is het in ieders belang dat de opbrengst ervan maximaal is. Ga je dus in een groep zitten omdat je bent uitgenodigd? Of geef je vooraf helder je wens aan met betrekking tot je eigen ontwikkelpad?

10. Maak deadlines van succes

Zet in je agenda je eigen gewenste resultaat. Zet nu bijvoorbeeld in je agenda wat je over een half jaar bereikt wil hebben. En zet alleen de uitkomst in je agenda. Over een half jaar kijk je terug en wanneer je eigen gestelde doelen hebt gehaald in je ontwikkeling geniet je meer van het succes.

 

Hoe verder?

Werkt timemanagement wel? Zeker, mits je een eigen pad bewandelt en zelf bewust kiest. In steeds meer vakbladen lees je over het effect van trainingen, en natuurlijk maken de meeste aanbieders daar gretig gebruik van. Onze training werkt echt! Wij helpen je echt verder!

Elke training, cursus, workshop, of andere vorm van leren valt of staat bij je eigen heldere wens en doel. Dan ben jij de held, geef jij de richting, en kies jij hoe je daar wilt komen.

En het mooie is, dat deze denkrichting niet alleen werkt bij de keuze van trainingen, maar in het hele leven. Alles wat je overkomt kan goed of slecht uitpakken. Alles wat je zelf hebt gekozen geeft meer richting, meer energie, meer uitdaging en meer kans op succes.

Mijn collega kwam laatst met een mooie quote: Onze successen hebben we aan ons zelf te danken, onze fouten en mislukkingen liggen altijd aan anderen.

Elk mens is verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes, toch? Hoe vaak kies je en hoe vaak laat je het gebeuren? Hopelijk dragen de 10 tips bij tot het optimaal laten slagen van je training. En of je de 10 tips gaat gebruiken? Dat bepaal je zelf!