Deze 4 type collega’s hebben last van uitstelgedrag

17 februari 2020

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten teamleden. Je herkent ze vast. De gedreven collega, de enthousiasteling of de deadline-junkey. En zo kunnen we nog wel even door gaan. Wanneer we kijken naar de diverse soorten teamleden, dan zien we in de praktijk ook een aantal die bovengemiddeld last hebben van uitstelgedrag. En dit kan ook jouw team in de problemen brengen. Hieronder 5 types die kampen met uitstelgedrag en daardoor zorgen voor de nodige crisis en werkdruk in het team. Kijk zelf maar eens wie je herkent.

Type 1 | Besluiteloze teamleden

Keuzes maken is niet altijd makkelijk, maar wel nodig om zo veel mogelijk uit je dag te halen. Besluiteloosheid staat rust in je hoofd in de weg en dat heeft meerdere gevolgen. Je ervaart meer stress, bent minder productief en je hebt een negatieve invloed op anderen. Besluiteloze teamleden behoren dan ook tot de soorten teamleden die een heel team kunnen vertragen. In plaats van een besluit nemen is het veel makkelijker om de keuze uit te stellen. Soms zelfs tot het (bijna) te laat is. Hier heeft het hele team last van.

Type 2 | Adrenaline junkies en deadline werkers

Op bepaalde momenten is het natuurlijk helemaal niet erg om een adrenaline junkie te zijn. Krijg je een kick van een hoge achtbaan, van bungeejumpen of van diepzeeduiken? Geen probleem, zolang je dit in je vrije tijd doet natuurlijk. Ben je een echte adrenaline junkie op het werk? Dan sta je een effectief team in de weg. Waarom? Omdat jij er hoogstwaarschijnlijk een kick van krijgt om écht alles op het laatste moment te doen. Je stelt uit, stelt nog eens uit en dan stel je nog eens uit.. tot de klok je vertelt dat je eigenlijk te weinig tijd over hebt om de taak goed te doen. Uiteindelijk rond je de taken op de laatste minuut af, maar de kwaliteit ligt laag en je hebt fouten gemaakt die je onder normale omstandigheden niet zou maken. De teamprestaties gaan achteruit door jouw behoefte aan adrenaline.

Type 3  | Perfectionistische teamleden

Het is natuurlijk fantastisch wanneer iemand altijd perfect werk aflevert. Minder fantastisch is het wanneer deze persoon er 2 keer zo lang over doet dan de bedoeling is. Ook is het niet fijn wanneer goed werk niet volledig afgerond wordt,  omdat het toch nét niet goed genoeg is. Perfectionisme kan mensen drijven tot het leveren van uitzonderlijke prestaties, maar anderzijds is perfectionisme ook de meest bekende ‘moordenaar’ van productiviteit. Perfectionistische teamleden staan niet alleen de eigen productiviteit in de weg, maar zij houden ook het hele team op. Gelukkig kan perfectionisme wel worden opgelost. Neem hier de tijd voor, want veranderen doe je niet binnen een dag.

Type 4 | De levensgenieters

Natuurlijk mag je van het leven genieten. Sterker nog, het is heel fijn als je van het leven geniet. Dit mag je werkprestaties alleen niet in de weg staan. Teamleden die te veel genieten van alle leuke dingen in het leven zoeken op het werk ook voortdurend naar plezier. Dit zorgt ervoor dat er eigenlijk altijd leukere dingen zijn om te doen dan het uitvoeren van de taken voor het team. Levensgenieters zijn vaak niet in de stemming om zich met lastige taken bezig te houden, gewoon omdat zij hun tijd wel beter kunnen besteden. Deze teamleden hebben veel last van uitstelgedrag. En belemmeren de teameffectiviteit doordat zij de taken niet op tijd en/of niet goed genoeg uitvoeren.

Wil jij meer uit je team halen?

Heb jij een team dat in de basis heel goed is, maar waar je toch niet het maximale uit kunt halen? Dan kan onze training Effectiviteit voor Teams helpen. Samen zorgen wij ervoor dat het team optimaal effectief wordt, waardoor zowel het bedrijf als het team profiteren van meer gezamenlijkheid en betere onderlinge afstemming.