5 belangrijke gedachten over ‘Nee zeggen’

21 januari 2019

‘Nee’ zeggen is belangrijk en toch kan lang niet iedereen het. Dit heeft op de eerste plaats vaak te maken met onzekerheid, maar ook met bijvoorbeeld de angst om niet meer aardig gevonden te worden. Uiteindelijk komt de persoon die geen ‘nee’ kan zeggen hierdoor zelf vaak het meest in de problemen. Het Effectieve Werken geeft je 5 belangrijke statements over ‘nee’ zeggen, zodat je er eens over na kunt denken. Gegarandeerd dat jij ook wilt leren ‘nee’ zeggen!

 

1. Met ‘nee’ zeggen creëer je respect

Respect.. Is dat niet iets dat we allemaal willen ontvangen van anderen, zoals van collega’s? Iemand die altijd overal ‘ja’ op zegt wordt al snel gezien als iemand die met alle winden meewaait. Er wordt misbruik van gemaakt en het levert je weinig tot helemaal geen respect op. Respect is een belangrijk onderdeel van iedere vorm van communicatie. Er zijn namelijk 3 zaken die in de basis van een goed gesprek, en dus een goede samenwerking, liggen. Hier is respect er één van. Hierover leer je meer in onderstaande video.

 

 

2. Afwijzen is een recht

Mensenrechten. Goede kans dat jij daar een groot voorstander van bent. Uiteindelijk gelooft iedereen in de rechten van de mens en het recht om deze rechten in acht te nemen. Lastige zin, maar compleet waar! Bedenk je in iedere situatie dat ‘ja’ zeggen een optie is, maar dat ‘nee’ zeggen ook een recht is. Je mag van dat recht gebruik maken en zal er niet op worden afgerekend. Iedereen heeft immers het recht om ergens ‘nee’ op te zeggen. Afwijzen hoeft niet altijd onvriendelijk te zijn. Positief ‘nee’ zeggen is altijd een goede optie.

 

3. ‘Nee’ zeggen verbetert je prestaties

Wanneer beleef je het meest plezier aan je werk? Voor de meeste mensen is dit als je écht doet waar je van houdt en waar je ook goed in bent. Geldt dit ook voor jou? Dan is het extra belangrijk om te leren ‘nee’ zeggen. Waarom? Omdat je dan meer plezier aan je werk gaat beleven. Als je geen ‘nee’ kunt zeggen op je werk, dan ga je dingen tegen je zin in doen. Dit zorgt ervoor dat je minder productief bent en dat je niet zo goed presteert als je normaal gesproken zou doen. Iets dat je met tegenzin doet doe je nooit voor de volle 100 procent. Gebruik onze tips voor ‘nee zeggen en je zal zien dat het je uiteindelijk meer werkplezier oplevert.

 

4. Instemmen is ruzie maken met jezelf

Heb jij weleens ruzie met jezelf gehad? Veel mensen moeten hier een beetje om lachen, maar uiteindelijk maakt iedereen onbewust weleens ruzie met zichzelf. Dit doe je wanneer je teleurgesteld bent in jezelf of wanneer je iets gezegd of gedaan hebt wat je beter niet had kunnen zeggen of doen. Dit zijn zomaar wat voorbeelden. Als je ‘nee’ zou willen zeggen en je stemt toch ergens mee in, gewoon omdat je geen ‘nee’ kunt zeggen, dan ga je tegen jezelf in. Dat zorgt voor ruzie met jezelf. Bedenk je dat uiteindelijk niemand aan het einde van de dag met jou mee naar huis gaat, behalve jij zelf. Je leeft met jezelf en niet met je collega’s. Ruzie met jezelf is bijzonder vervelend en duurt langer dan een eventuele teleurstelling bij een ander als je ‘nee’ zegt.

 

5. Iedereen kan ‘nee’ zeggen

We horen het zo vaak: ‘ik kán gewoon geen nee zeggen’. Onzin! Iedereen kan ‘nee’ zeggen. Het is gewoon een woord dat je uitspreekt, net als alle andere woorden die je uitspreekt. Wanneer wij je iets extreems voor zouden leggen, dan ben je gegarandeerd in staat om ‘nee’ te zeggen. Laten we het eens proberen! Stel, we nemen jou mee naar een dierentuin, naar het verblijf van de tijgers en we vragen jou om zomaar het verblijf in te stappen. Wat zeg jij dan? En wat zeg jij als wij je vragen om je spaarrekening leeg te halen, op de boot te stappen en je hele vermogen over zee uit te strooien? Natuurlijk doe je dat niet! Dus.. ook jij kunt ‘nee’ zeggen.

 

‘Nee’ zeggen is geen hogere wiskunde

‘Nee’ zeggen is geen hogere wiskunde, geen moeilijke scheikunde of onbegrijpelijke natuurkunde. Het woordje ‘nee’ behoort tot de meest eenvoudige woorden uit de Nederlandse taal. Het gaat dan ook niet om het onvermogen om ‘nee’ te zeggen, maar om de lading die je daar zelf aan vast ketent. Wij leren jou op eenvoudige wijze om ‘nee’ te zeggen zonder schuldgevoel tijdens een time management cursus, zodat jij kunt gaan profiteren van de voordelen. Benieuwd? (Nu mag je ‘ja’ zeggen!) Schrijf je dan in of neem eens contact op voor meer informatie en advies.