Pauze en productiviteit deel 5: Brainboosters!

26 november 2018

Alweer het één na laatste deel van onze reeks tips op het gebied van pauze en productiviteit. Hoe benut je je pauze om je productiviteit een boost te geven? In dit deel geven wij je zogenaamde brainbooster tips. Om productiever te zijn is het belangrijk dat je je hersenen blijft stimuleren. Doe eens een test welke hersenhelft bij jou het meest actief is, bijvoorbeeld met de test uit onderstaande video. Het Effectieve Werken geeft je 4 tips om je hersenen een boost te geven in je pauze, zodat je na je pauze weer lekker productief bent.

 

 

Tip 1: Lees een boek

Een boek? Ja, een boek. We hebben het niet over een e-book, maar over een echt boek, met een kaft en bladzijden erin. Die bestaan nog! Juist als je op kantoor werkt worden je hersenen moe van voortdurend naar een scherm turen. Ditzelfde geldt voor je ogen. Ga in je pauze eens een minuut of 10-15 lezen in een goed boek. Het zorgt ervoor dat je hersenen op een andere manier worden gestimuleerd, waardoor je daarna weer veel productiever bent. Het spreekt voor zich dat het een fijn boek moet zijn, in het genre dat bij je past en dat niets met je werk te maken heeft.

 

Tip 2: Neem een goede snack

De pauze is natuurlijk ook bedoeld om lekker even iets te eten en te drinken. Eerder gaven wij je al het perfecte recept voor meer productiviteit op de werkvloer. Hier komen we nu nog eens op terug, want er zijn echte brainboosters in de supermarkt te vinden. Je kunt je hersenfunctie verbeteren, en daarmee direct je productiviteit, door bijvoorbeeld bladgroenten, bosbessen en noten te nuttigen in je pauze. Je zult zeker meer focus ervaren.

 

Tip 3: Maak een puzzel

Je zit misschien wel de hele dag te puzzelen met cijfers uit de administratie of met productiecijfers. Doe eens een andere puzzel in je pauze om je hersenen op een andere manier aan het werk te zetten. Pak in je pauze eens een kruiswoordpuzzel, een sudoku of een woordzoekertje. Het mag van alles zijn, zolang je het leuk vindt om te doen natuurlijk. Door je in je pauze even te focussen op een puzzel maak je je helemaal los van je werk én train je je hersenen. Dit zorgt voor meer productiviteit na de pauze. Daarnaast zorgt een puzzel voor een aangename rust in je hoofd.

 

Tip 4: Leer een nieuwe taal

Een nieuwe taal leren is altijd praktisch. Natuurlijk hoef je een taal niet vloeiend te leren spreken, maar het heeft zo zijn voordelen om je in meerdere talen verstaanbaar te kunnen maken. Mooi voor de vakantie! De pauze op je werk is ideaal om iets nieuws te leren en het leren van een taal kan goed gecombineerd worden met het eten van je productiviteit-bewuste voeding. Tegenwoordig hoef je bijna niet anders meer te doen dan naar een cd’tje luisteren om de taal te leren. Zo focussen je hersenen zich even ergens anders op, waardoor je na je pauze weer lekker fris aan de slag kunt.

 

Een time management cursus voor meer productiviteit

Het bewust indelen van je pauze helpt je om meer productiviteit op te wekken voor het volgende deel van je werkdag. Toch kan je productiviteit nog wel wat verder omhoog, zeker als je van meer vrije tijd wilt genieten. Een time management cursus kan je daarbij helpen. Het Effectieve Werken nodigt je uit om eens een cursus bij ons te volgen, alleen of met je hele team. Natuurlijk kun je altijd eerst even contact met ons opnemen.