Grenzen stellen in teams: wat levert het je op?

25 oktober 2018

Grenzen stellen in teams is belangrijk, maar hoe doe je dat en wat levert het je precies op? Wanneer je als individueel goed grenzen kunt stellen voor jezelf, dan betekent dit bijvoorbeeld dat nee zeggen je makkelijk af gaat als het nodig is. Een team is optimaal effectief wanneer er goed wordt samengewerkt. Hiervoor zijn duidelijke grenzen nodig. Onderstaande video vertelt je meer over grenzen stellen en hoe je dat kunt leren. Het Effectieve Werken geeft je 5 redenen om grenzen te stellen in een team.

 

 

1. Stress neemt af

Veel stress staat een effectieve samenwerking in de weg, dus je wilt zo veel mogelijk stress wegnemen uit het team. Een goede manier om dit te doen is grenzen stellen in het team. Grenzen aan overwerk of grenzen aan het doorwerken tijdens de pauzes, bijvoorbeeld. Of grenzen aan sociaal gekeuvel of social media. Als er geen grenzen zijn, kunnen teamleden tot het uiterste gedreven worden. Of ontstaat er veel irritatie onderling. Waardoor de productiviteit juist daalt en het gevoel van werkdruk enorm toeneemt. Met duidelijke grenzen krijgt het team grip op werkdruk en andere vormen van stress die binnen het team op kunnen bouwen.

 

2. De communicatie verbetert

Effectieve teams kunnen als geen ander communiceren. Dit komt omdat er duidelijke grenzen zijn. Grenzen stellen zorgt dus voor een verbetering van de interne communicatie binnen het team. Mensen die grenzen stellen zijn mensen die voor zichzelf op kunnen komen als het nodig is. Als deze mentaliteit binnen het team wordt opgepakt, dan ontstaat er een optimale communicatie.

 

3. Nee zeggen wordt makkelijker

We noemden het eerder al even. Mensen die grenzen kunnen stellen zijn ook goed in staat om nee te zeggen. Voor velen is dit één van de moeilijkste dingen. Hoe zeg je nee zonder dat je daar direct een schuldgevoel over krijgt? Hoe zeg je nee op een manier waarmee je de ander niet kwetst? Goed nieuws voor iedereen die hier nog mee knoeit, want nee zeggen kun je leren! Grenzen kunnen stellen – en dus ook nee kunnen zeggen – zorgt ervoor dat je je veel prettiger voelt en dit heeft een positief effect binnen het team.

 

4. Meer controle over emoties

We hebben het waarschijnlijk allemaal wel eens meegemaakt: we reageren vanuit onze emoties in plaats van vanuit ons verstand. Dit is heel normaal, maar over het algemeen komt er weinig goeds van. Soms reageer je verdrietig en gekwetst in een bepaalde situatie, maar in de meeste gevallen reageer je met boosheid. Je kunt je voorstellen dat dit de samenwerking niet ten goede komt. Grenzen stellen in het team, voor de manier van samenwerken en de manier van omgaan met elkaar, voorkomt dat de zaken zo hoog oplopen dat de emoties het overnemen. Met grenzen stellen krijg je dus meer controle over je emoties.

 

5. Het vertrouwen groeit

Duidelijke grenzen kunnen worden gesteld op alle vlakken. Denk aan de omgang met elkaar, aan de manier van werken, aan de dynamiek binnen het team.. Dit zijn slechts voorbeelden. Door grenzen te stellen ontstaat er een gevoel van psychologische veiligheid en dat zorgt voor meer vertrouwen binnen het team. Een goed vertrouwen is natuurlijk een must voor effectieve teams.

 

Teamtrainingen helpen alle teams

Een goede samenwerking binnen teams wordt niet vanzelf bereikt. Hier is een goede inzet voor nodig. De teamtrainingen van Het Effectieve Werken helpen alle teams om de teamprestaties te verbeteren. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust eens contact met ons op.