Productiever worden? Dan moet je het geluk vinden!

22 oktober 2018

Productiever worden: hoe doe je dat? Er zijn eigenlijk veel manieren om te zorgen voor een hogere productiviteit op het werk. Denk aan beter leren focussen of een optimale aandacht voor time management met takenlijsten. Dit zijn zomaar wat voorbeelden. Je kunt ook productiever worden door gelukkiger te worden op je werk. Dat klinkt heel makkelijk, maar is het natuurlijk niet. In onderstaande video leer je meer over geluk en gelukkiger worden. Het Effectieve Werken geeft je 5 tips om gelukkiger te worden op de werkvloer.

 

 

1. Ruim je werkplek eens op

Er liggen overal paperclips, de papieren stapelen zich op, hier en daar ligt een prop en je prullenbak is overvol.. Herkenbaar? Je bent zeker niet de enige die met regelmaat een rommeltje van de werkplek maakt. Dit gaat wel ten koste van je productiviteit en je werktevredenheid. Je werkt fijner aan een opgeruimde en productieve werkplek. Hierdoor voel je je gelukkiger en word je productiever.

 

2. Plaats wat planten in je omgeving

Planten kunnen meer voor je doen dan je denkt. Eerder al gaven wij je een aantal tips om meer productiviteit uit je werkplek te halen. Eén van de tips was om wat planten te plaatsen. Nu herhalen we deze tip, gewoon omdat het echt een heel goed idee is om planten op je werkplek te plaatsen. Planten zorgen voor een schonere lucht en meer sfeer, waardoor je je gelukkiger voelt en productiever bent gedurende de hele werkdag.

 

3. Werk aan je relatie met collega’s

Een goede band met je collega’s is prettig. Dit verhoogt je werktevredenheid. Je gaat met meer plezier naar je werk als je goed met je collega’s op kunt schieten. Daarnaast verloopt de werkdag ook gewoon veel aangenamer als je mensen om je heen hebt waar je goed mee overweg kunt. Soms is het nodig om extra te investeren in het verbeteren van je banden met collega’s, maar met het oog op geluk en productiviteit is het zeker de investering waard.

 

4. Leer voor jezelf opkomen

Je voert niet alleen je eigen taken uit op een dag, maar je neemt ook taken van anderen over. Die ene collega heeft even je hulp nodig en die andere collega is altijd zo blij als jij wat van zijn taken over kunt nemen. Gevolg? Iedereen gaat op tijd naar huis, behalve jij! Natuurlijk, het geeft je een prettig gevoel als je anderen helpt, maar op tijd naar huis kunnen omdat je eigen taken gedaan zijn is eigenlijk nog veel prettiger. Heb je moeite met nee zeggen tegen je collega’s of klanten? Dan is het tijd om voor jezelf op te komen, want nee zeggen is door iedereen te leren. Je wordt er zeker gelukkiger en productiever van.

 

5. Werk met takenlijstjes

Productiever worden kan heel eenvoudig zijn. Alleen al door te gaan werken met takenlijstjes kun je je productiviteit een boost geven. Daarnaast voel je ook meer werkgeluk, of werktevredenheid, wanneer je werkt met takenlijsten. Ze geven je namelijk het gevoel dat je meer controle hebt. Dat is prettig, zeker op de werkvloer.

 

Wil jij ook meer uit je dag halen?

Heb je elke dag te maken met veel werkstress? Krijg je je taken niet op tijd afgerond of weet je gewoon niet wat jij kunt doen om meer uit je dag te halen? Een time management cursus kan je helpen. Hiervoor ben je bij Het Effectieve Werken natuurlijk van harte welkom. Neem gerust eens contact op voor meer informatie of advies.