Stress niveau op 10. Hoe kom ik in beweging?

17 maart 2020

Effectief werken? Focussen op activiteiten die direct waarde toevoegen? Mogelijkheden zien en benutten. Dat is echt belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat degenen die zich het snelst kunnen aanpassen overleven in een crises. Ok dan weet je dat. Maar hoe doe je dat? Starten met aanpassen. Daar gaat deze blog over. Een autobiografische blog met een aantal praktische acties die ik zelf onderneem om mijn angst en onzekerheid te reguleren. Om in beweging te komen. In de juiste richting, bouwen, stap voor stap!

Het zijn bijzondere tijden. De understatement van de eeuw.  Ontwikkelingen volgen elkaar razend snel op. Steeds minder bewegingsruimte met als doel minder besmettingen. Luisterend naar de specialisten bij Eva Jinek. Een wijs besluit! My god en nu?

Sinds gisteren werk ik verplicht thuis. En dat verplichte is even zoeken voor me. De hele situatie is nieuw. Mijn vrouw werkt thuis en onze 3 kinderen zijn thuis. Je zou denken. Dat maakt het lastig om in beweging te komen. Maar dat is het bij mij niet. Wat voor mij lastig is. Ik kom niet in beweging door een gevoel van onzekerheid. Eigenlijk in alle eerlijkheid verstijf ik momenteel snel uit angst en machteloosheid. Vooral de afgelopen dagen brrrr. Het ene moment staar ik voor me uit en het andere moment zie ik kansen en mogelijkheden. Voel me slecht , voel me goed. Net een rollercoaster. Maar echt in actie komen en met name  in actie blijven is nu nog lastig voor me. Ik ben zo weer afgeleid en in gedachten. In trance lees en bekijk ik alle nieuws op  mijn laptop en smartphone. De hele dag door. In de hoop dat ik lees. Er is een vaccin en het werkt. Europa gaat morgen weer open! Back to normal.

En bijzonder ..het leven gaat door. Alles is anders en tegelijk alles is hetzelfde. De kinderen zijn in een goed humeur. De zon schijnt. De lente (letterlijk) komt er aan. De vogels kwetteren net als anders. En we zijn allemaal gezond.

Zakelijk staan we sinds maandag in een nieuwe actiestand. De kosten brengen we terug. Debiteuren met lang openstaande facturen bellen we met de vraag ..zou je ons willen helpen door de factuur te voldoen? En we hebben een soort van actieplan met nieuwe prioriteiten. Eigenlijk een training timemanagement on the job … nu voor ons zelf. Focussen op initiatieven die er toe doen zonder bullshit.

Persoonlijk experimenteer ik met van alles en nog wat om in de actiestand te komen. En vooral om iets langer te blijven dan 5 minuten. Experimenten om mijn angst even niet te voelen. Terug naar mijn kracht. Dit gaat met vallen en opstaan. Graag deel ik mijn acties die mij helpen met je.

Actie 1 – de kracht van gezonde routines

Iedere ochtend sta ik om 7.00 uur op. Dat is een uur later dan anders. Maar de regelmaat bevalt me. De rest van mijn ochtendritueel omarm ik sinds vandaag ook weer. Douchen, aankleden en ontbijt en aan de slag. Mijn routines voelen vertrouwd waardoor de zorgen voor even naar achteren verdwijnen. Stress verlagend!

Actie 2 – blijf in je ritme

Iedere ochtend zorg ik dat ik zakelijk klanten spreek via MS Teams, Zoom. Dit zorgt ervoor dat ik uit mijn hoofd moet komen. In mijn hoofd beginnen de zorgen tegen me te praten. Dat wil ik niet. Ieder ander maakt me momenteel positiever dan mijn eigen brein.

Actie 3 – sta stil bij anderen die het zwaarder hebben

Ik spreek me af en toe stevig toe en sta stil bij enkele mensen in mijn omgeving die het echt onvoorstelbaar zwaar hebben. Dit werkt goed voor mij bij stoppen met somberen. Echt stress verlagend

Actie 4 – zoek contact met positieve en rationele mensen 

Iedere dag bel ik met mijn collega Martin. Een van zijn grote kwaliteiten is zijn optimisme en positiviteit. Ik ken hem inmiddels 10 jaren. In al die tijd heb ik hem slechts één keer een uurtje in de rats gezien. Als ik hem spreek, verdwijnt de negatieve energie als sneeuw voor de zon. Ook als is dat soms maar voor even. Heerlijk! Ook heb ik dagelijks contact met mijn collega Arjan. Een van zijn grote kwaliteiten is dat hij scenario’s vertaalt naar cijfers. Dit zorgt er bij mij voor dat ik de feiten voor ogen zie. En uit mijn emotie treed. Zelfs in het meest slechte scenario wordt mijn angst minder als ik de feiten onder ogen zie. Face the brutal facts. Grappig is wel dat ze mij minder bellen. 12

Thuis is Hanneke er. Ik  hoef alleen maar naar haar te kijken. En de stress ebt weg.  Zij werkt momenteel ook thuis en zit vol in de actiestand. Mooie dynamiek.Een van haar grote kwaliteiten is haar stabiliteit. Niet snel super enthousiast. Maar ze raakt werkelijk nooit in de war. Haar standaardvraag deze dagen: kun je er iets aan veranderen? Nee maak je niet druk. Geen stress. Het helpt niks en is slecht voor de gezondheid.

Actie 5 – wandel regelmatig

Iedere dag wandelen wij als gezin 2 x ongeveer 2-3 kilometer. Dit doen we langs een pad waar regelmatig een auto passeert. Dit zorgt er voor dat mijn gerichte aandacht bij onze jonge kids is. De een op een space scooter, de ander op een stunt step. Automatisch gaan mijn gedachten minder naar mijn zorgen. Het is goed voor de conditie. Frisse lucht in de longen. Extra voordeel; onze weerstand neemt toe.

Actie 6 – stel kleine doelen

Gisteren was ik nauwelijks tot iets in staat. Vandaag is er beweging. Van Ben Tigchelaar weet ik dat ridicuul kleine stappen zetten een juist ingrediënt is. Het ingrediënt om in beweging te komen. Ook stel ik vandaag kleine doelen. Zo ben ik nu met een blog bezig. Mijn doel 100 woorden per uur. Het is al een paar keren gelukt. Ook een paar keer niet. In de tijd dat ik “tik” focus ik op iets anders dan mijn onzekerheid. En dat ontspant me. Minder stress, een beter gevoel.  Morgen ga ik 5 aanvragers van brochures (na)bellen. Eens kijken welke reacties we krijgen.

Actie 7 Mijd slecht nieuws blokken

Sinds vandaag mijd ik nieuws. Het nieuws is toch slecht over het algemeen. Vooral kijken naar beurskoersen versterken mijn angst gevoel. En aandelen heb ik niet eens. Ik hunker naar nieuws in de hoop op goed nieuws. Toch stel ik deze enorme behoefte nu af en toe uit. Deze tip geven wij ook in onze cursus timemanagement als het gaat om emailmanagement. Tijdens een “no news blok” ben ik even afgeleid en gericht op iets doen. Het gaat al een stuk beter dan gisteren. Vanavond van 21.30 doe ik ook de tv en telefoon uit. Ik ga een leuke film kijken op mijn laptop. Zo kom ik mogelijk sneller in slaap.

Actie 8 Daag anderen uit -kom met een alternatief

Onze omzet is sinds donderdag zo ongeveer naar 0 gegaan. Maandag regent het afzeggingen in de zin van uitstellen. En ik ga er helemaal in mee vanuit begrip. Een beetje als een konijn dat in de koplampen kijkt en verder tot niets in staat is. Vandaag heb ik mezelf de opdracht gegeven om steeds een alternatief voor te stellen. Het daagt me uit om in mogelijkheden te denken, te mailen en te bellen. En dan zul je net zien. Een goede klant van ons belt me en vraagt. Sta je open om de trainingen via skype gewoon door te laten gaan.  Onze medewerkers hebben vanaf volgende week toch niet veel meer te doen. Dank je wel !

Laten we met elkaar ons best doen. Dat is effectief. Of het succes gaat brengen is onzeker. Maar het wordt er in ieder geval wel beter van. Wens je alle goeds. Als wij je ergens mee kunnen helpen. Laat maar weten. Overzicht creëren over alle werk dat op je af komt. Experimenteren met MS TEAMS of Zoom . Laat maar weten. Wij helpen je graag.

Rob Pijlman