Tijd winnen? Assertiviteit op je werk helpt!

18 december 2017

Dagelijks verliezen veel mensen behoorlijk wat tijd op het werk door het onvermogen om nee te zeggen. Je kunt dus veel tijd winnen door assertiever op het werk te worden. Dit valt niet altijd mee, maar er zijn wel manieren om het vrij makkelijk aan te leren. Je hebt assertiviteit op het werk nodig om je eigen taken aan het einde van de dag klaar te hebben. Overigens is het in het dagelijks leven ook wel prettig als je gewoon eens nee kunt zeggen.

 

Geen nee kunnen zeggen is frustrerend

Geen nee kunnen zeggen is behoorlijk lastig. Iedereen die het niet kan weet heel goed hoe frustrerend dat kan zijn, thuis en op het werk. Als je op het werk geen nee kunt zeggen, dan krijg je op den duur te maken met een chronisch tijd tekort. Wanneer je ook in de privésfeer geen nee kunt zeggen, dan hou je op den duur ook geen vrije tijd meer over. Bij Het Effectieve Werken horen we dan ook geregeld dat mensen het frustrerend vinden om geen nee te kunnen zeggen. Logisch, want het gaat ten koste van jezelf. Gelukkig is het een stuk makkelijker om nee te zeggen dan je denkt.

 

Waarom is nee zeggen zo lastig?

Het onvermogen om nee te zeggen komt over het algemeen voort uit de goedheid in je karakter. De meeste mensen die geen nee kunnen zeggen willen graag behulpzaam zijn en zijn bang mensen te kwetsen als zij iets afwijzen. Als ‘geen-nee-zegger’ komt het je vast bekend voor dat mensen makkelijk misbruik van je goedheid maken. Collega’s maken misbruik van jouw onvermogen om nee te zeggen en daar gaat het mis. Soms is het al voldoende om je bewuster te zijn van hoe jij je positioneert om ervoor te zorgen dat mensen minder misbruik van je maken. Je vertelt zelden dat je moeite hebt met nee zeggen en toch weet iedereen het. Dit komt doordat jij je als typische ‘geen-nee-zegger’ hebt gepositioneerd. Door hier eens aandacht aan te besteden kun je dus al aardig wat oplossen.

 

Dat het onvermogen om nee te zeggen je nog aardig in de problemen kan brengen wordt op een leuke manier overgebracht door Helligen Hendrik in zijn eindejaar sketch van 2008.


De kracht van ‘ja, maar’

Het woordje ‘nee’ wordt vaak gezien als een harde afwijzing, zeker als hier geen goede reden achteraan komt. Dit feit zorgt ervoor dat nee zeggen enkel lastiger wordt. Er is een makkelijke manier om dit op te lossen. Je kunt namelijk ook ‘ja’ zeggen en toch iets afwijzen. Hier ligt de kracht van ‘ja, maar’. We geven je enkele voorbeelden in de vorm van vraag-antwoord.

 

V: Kun jij even koffie halen voor de afdeling?

A: Ja, maar dan moet iemand anders even mijn telefonische afspraak overnemen.

 

V: Kun jij alle orders via de mail bevestigen aan de klanten?

A: Ja, maar deze taak moet eerst af, anders raken we een grote klant kwijt.

 

V: Kun jij vandaag de rapporten even uitwerken?

A: Ja, maar ik heb weinig tijd over vandaag. Ik kan het morgen doen.

 

Stap voor stap assertiever worden

Het is niet nodig om van de ene op de andere dag te leren nee zeggen. Je kunt stap voor stap veranderen, zodat je het in de toekomst ook makkelijker vast kunt houden. Door een antwoord te starten met ‘ja’ voelt het niet als een directe afwijzing. Vervolgens sluit je aan met een krachtige ‘maar’. Dit deel van je antwoord zorgt ervoor dat de ander naar een andere oplossing zal zoeken. Als deze moet kiezen tussen zelf koffie halen of jouw telefonische afspraak overnemen, dan zal deze ongetwijfeld zelf even naar de koffieautomaat lopen. Sterker nog, met een beetje geluk staat er dan binnen een kwartier ook een kop koffie op jouw bureau te dampen! Je kunt je invloed vergroten door assertiever te worden op het werk, zodat jij tijd kunt winnen voor je eigen werkzaamheden.

Tip:

 

Effectief tijd winnen

Tijd winnen op het werk is altijd goed. Het bespaart je veel stress en zorgt voor meer werktevredenheid. Effectief tijd winnen kan een kwestie zijn van je tijd beter indelen. Een time management cursus kan je hier natuurlijk bij helpen. Het Effectieve Werken kan jou alle nodige tips geven om je tijd beter te managen. Wil je meer weten? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact op.