Beter time management in 3 simpele stappen

07 december 2017

Beter time management, beter concentreren, beter presteren.. We willen het allemaal, maar toch zet lang niet iedereen de nodige stappen om het daadwerkelijk te bereiken. Waarom niet? Vaak heeft dit ermee te maken dat we gewoonweg niet goed weten wat we moeten doen om ‘beter’ te worden. Is het dan zo lastig? Nee, zeker niet! We maken het lastig, omdat we vaak moeilijker denken dan nodig is, maar eigenlijk is het heel simpel om een goed begin te maken.

 

Time management tips voor op het werk

Er zijn eindeloos veel time management tips voor op het werk, maar ze zijn echt niet allemaal even effectief. Een groot deel van de time management tips - die werk beter, leuker en sneller moeten maken - is heel persoonlijk. Bij de ene persoon werkt het wel, maar bij de ander totaal niet. Toch zijn er wel een aantal simpele basistips die voor iedereen werken en die heel eenvoudig toe te passen zijn om beter te worden in time management. Het Effectieve Werken geeft je 3 simpele stappen naar beter time management.

 

1. De kracht van ‘alleen’ werken

Als je een time management workshop volgt, dan is de kans vrij groot dat het eerste wat je leert te maken heeft met de invloed van anderen. Iedere time management cursus zal je leren dat anderen je time management negatief (kunnen) beïnvloeden. Veel mensen denken nu: ‘ja, maar er stapt nooit iemand zomaar mijn kantoor in’ of ‘dit werkt voor mij niet, want ik zie de hele dag niemand’. Prima, dat kan, maar hoe zit het met je telefoon en je mail? Zijn dat niet ook anderen die ‘binnenkomen’? Goed time management begint bij ‘alleen’ werken. Dit betekent niet dat je helemaal alleen moet zijn, maar het betekent dat je niet mag toestaan dat anderen je onderbreken. Je moet afleidingen de baas worden, ook van anderen die je via de mail of telefoon storen.

 

TIP:

Laat je niet leiden door je mail. Je hoeft niet voortdurend iedere nieuwe mail direct te lezen. Plan 3 of 4 mailmomenten in gaandeweg de dag. Telefoonverkeer kun je best een uurtje (of meer) uitbesteden of je kunt duidelijk aangeven wanneer je niet gestoord wilt worden. Laat je telefoon tijdens deze focustijden zonder geluid staan en leg je toestel uit het zicht. Als jij altijd maar aan de telefoon zit, dan kun je niet productief zijn. Echte concentratietaken vragen maximale focus.

2. Prioriteiten stellen

Heb jij je weleens afgevraagd wat nu echt belangrijk is voor jouw zakelijk succes? Heb je meer aan een betere concentratie voor je taken of heb je meer aan het 10 keer per uur bekijken van je WhatsApp? Mensen staan te weinig stil bij wat nu echt belangrijk is en dit zorgt ervoor dat de verkeerde zaken prioriteit krijgen. Het 10 keer per uur bekijken van WhatsApp is een gewoonte geworden die je niets oplevert. Gelukkig kun je nieuwe gewoontes leren, dus is het goed om jezelf aan te leren je telefoon weg te leggen als je productief wilt zijn.

 

TIP:

Eerder al hebben wij je een stappenplan prioriteiten stellen voorgelegd. Hier kun je goed gebruik van maken. Veel mensen maken takenlijstjes en ontdekken aan het einde van de dag dat er nog behoorlijk wat taken ongedaan blijven. Maak gebruik van een takenlijst die wél werkt om jezelf een boost te geven. Het begint allemaal met het bepalen van de dingen die je wilt bereiken en het instellen van tijdschalen om elk van deze taken daadwerkelijk af te ronden.

 

3. Focussen!

Eén van de woorden die je gegarandeerd gaat horen tijdens het volgen van een time management cursus is: focus! Als je niet kunt focussen, dan kun je het eigenlijk wel vergeten. We hebben steeds meer moeite met focussen en dit heeft met meerdere factoren te maken. We geven te veel aandacht aan social media, aan mailtjes en telefoontjes, aan collega’s die ons om hulp vragen en aan eindeloos veel andere zaken die ons weghouden bij het uitvoeren van de belangrijkste taken. We staan toe dat alles en iedereen onze focus onderbreekt. Daar zijn we zelf verantwoordelijk voor.

 

TIP:

Maak voor jezelf de beslissing dat je andere mensen en andere dingen niet meer toestaat om je focus te onderbreken. Uiteindelijk is er maar één iemand die aan het einde van de dag last heeft van het gebrek aan focus. Dat ben jij! Het gaat dus om jou en jij moet voor jezelf beslissen dat onderbrekingen verleden tijd zijn. Focussen gaat niet vanzelf, maar iedereen kan het leren!

 

Wil jij productiever worden?

Deze 3 simpele stappen werken voor iedereen, maar je moet het ook nog maar even (kunnen) doen! Wil jij beter focussen, beter presteren en productiever worden? Time management biedt je antwoorden. Het aanvragen van een gratis brochure van Het Effectieve Werken is een goed begin.