Het Effectieve Werken
Advies op maat? Bel ons:
088 - 2580 100
Het Effectieve Werken

Teamverbetering: 8 tips voor een voortdurende optimalisatie

Teamverbetering is een voortdurend proces. Wanneer je wilt zorgen voor een optimale teameffectiviteit, dan is het belangrijk om hieraan te blijven werken. Tijden veranderen, teams veranderen. Het is goed om teamverbetering daarom te zien als een factor die constante aandacht nodig heeft. Het Effectieve Werken geeft je 8 tips voor een voortdurende optimalisatie van je team.

 

 

1. Het juiste team vormen

Teamverbetering werkt alleen goed wanneer de basis helemaal in orde is. Dit betekent dat de samenstelling van het team al optimaal hoort te zijn. De teamleden sluiten goed bij elkaar aan, gaan gezamenlijk voor een effectieve samenwerking en kunnen goed met elkaar overweg. Dit betekent dat het samenstellen van het team toch wel enige aandacht van je vraagt.

 

2. De juiste omgeving inrichten

De omgeving doet veel voor een team. Het is mogelijk om teamverbetering te laten plaatsvinden wanneer het team zich bevindt in de juiste omgeving. Dit betekent niet alleen dat de fysieke omgeving hoort aan te sluiten bij de activiteiten van het team, maar het betekent ook dat de teamleden onderling een veilige omgeving realiseren voor elkaar. Dit is allemaal naar de psychologische veiligheid terug te brengen, wat heel belangrijk is voor teams.

 

3. Voer prestatiemetingen uit

Prestatiemetingen geven goed weer of er een stijgende lijn in de prestaties te zien is. De teamprestaties horen zich te verbeteren, maar dit is niet altijd het geval. Goede prestatiemetingen geven inzicht in de teamprestaties en bieden alle nodige informatie om het team van goede feedback te voorzien. Feedback geven én ontvangen is heel belangrijk binnen teams.

 

4. Organiseer regelmatig meetings

Ritme is heel belangrijk binnen effectieve teams. Dit ritme hoort ook te bestaan wanneer het gaat om persoonlijke meetings. Wanneer een team actief is, dan zijn de teamleden wel samen, maar is er geen ruimte om belangrijke zaken te bespreken. Juist daarom is het belangrijk om ook met goede regelmaat meetings in te plannen. Het is belangrijk dat alle teamleden daadwerkelijk aanwezig zijn bij deze vergaderingen.

 

5. Een effectief takenbeheer

Iets wat vaak vergeten wordt binnen teams is het takenbeheer. Wanneer er eens kritisch wordt gekeken naar de taken, of de projecten, en de manier waarop deze worden beheerd, dan zijn er vaak verbeteringen mogelijk. Een effectief takenbeheer zorgt voor teamverbetering, waarbij er minder uitstelgedrag voorkomt en taken op tijd worden afgerond.

 

6. Regelmatige teambuilding

Veel teams besteden aan het begin van de samenwerkingsperiode wel aandacht aan teambuilding, maar laten dit na verloop van tijd vallen. Teambuilding blijft altijd heel belangrijk voor teamverbetering. Door de tijd heen veranderen de taken, maar ook de teamleden. Functies worden gewisseld of worden uitgebreid, taken worden complexer, de manier van werken verandert.. Door al deze veranderingen heen hoort het team altijd als één te blijven staan en dit lukt alleen wanneer er voldoende aandacht voor teambuilding is.

 

7. Een onderlinge nieuwsbrief

Binnen effectieve teams bestaat een optimale communicatie. Vanuit deze communicatie ontstaat de effectieve samenwerking. Helaas wordt er niet in alle teams even goed gecommuniceerd. Een onderlinge nieuwsbrief kan helpen om de communicatie te verbeteren. Teamverbetering ontstaat wanneer er een effectieve communicatie plaatsvindt. Het is een goed idee om een nieuwsbrief op te stellen vlak voordat de meeting in de agenda staat.

 

8. Band met het hoger management

Tegenwoordig zijn er steeds meer zelfsturende teams, maar er zijn ook nog erg veel teams die te maken hebben met een hoger management. Voor deze teams is het belangrijk om een solide band op te bouwen met het hoger management. Dit verhoogt de betrokkenheid en de bevlogenheid van de teamleden.

 

Teamverbetering start bij teameffectiviteit

Bedrijven willen natuurlijk profiteren van optimale teamprestaties, maar teamverbetering komt niet vanzelf. Het Effectieve Werken helpt graag een handje. Je kunt bij ons terecht voor een training Effectiviteit voor Teams. Zo dragen wij bij aan teamverbetering en teameffectiviteit, zodat jij meer uit je team kunt halen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust eens contact met ons op.

Andere lazen ook

De 60 beste time management tips

17-07-2017

We hebben de 60 beste time management tips voor je verzameld. Tips voor op kantoor, thuis, je studie en drukbezette ouders.

Lees meer

Prioriteiten stellen in 2019!

4-04-2018

Prioriteiten stellen en realiseren gaat over je tijd goed benutten. Het lezen van deze blog is een waardevolle tijdsbesteding als de volgende opbrengsten jouw aanspreken.

Lees meer

Concentratieproblemen de baas - 15 praktische tips

18-03-2019

Last van concentratieproblemen? In deze blog lees je 15 nuttige tips voor een optimale concentratie als je werk daarom vraagt

Lees meer