Tijd manipuleren? 6 tips

04 februari 2019

Tijd manipuleren valt niet mee, maar het is zeker niet onmogelijk. Time management helpt je namelijk om je tijd effectief te beheren en er op een bewuste manier mee om te gaan. Hierdoor kun je meer doen in minder tijd, hou je meer vrije tijd over en ervaar je veel minder stress. Wil jij je tijd manipuleren om te genieten van de voordelen? Dan heb jij zeker baat bij deze 6 tips van Het Effectieve Werken.

 

1. Stel een tijdslimiet in

Je kunt tijd manipuleren door tijd goed in te delen en er vervolgens ook naar de werken. Hoe doe je dit? Een goede manier om dit te doen is het stellen van tijdslimieten voor taken. Wees hierin scherp, maar wel redelijk. Wanneer deadlines met de beste wil van de wereld niet haalbaar zijn werkt het niet. Maak ze dus haalbaar en houd je aan je eigen gestelde tijdslimieten. Dit voorkomt uitstelgedrag en je vermindert effectief het aantal afleidingen.

 

2. Plan je werk vooruit

Besteed het laatste kwartier van je werkdag aan het plannen van je volgende werkdag. Stel een effectieve takenlijst op om mee te kunnen starten de volgende ochtend. Tijd manipuleren werkt alleen wanneer je precies weet wat je te doen staat en hoeveel tijd je daarvoor hebt. Opstaan zonder te weten wat je gaat doen is dus geen optie. Hierbij is het altijd het best om de meest belangrijke taken aan het begin van je werkdag te zetten.

 

3. Houd rekening met buffertijd

Staat er een vergadering in de agenda? Houd dan rekening met buffertijd. Dit vergeten veel mensen, waardoor zij na een vergadering direct in de problemen raken met hun tijd. Tijd manipuleren betekent ook dat je tijd vrij houdt op de momenten dat dat nodig is. Het moet gaan om een effectieve vergadering. Is de meeting voor jou niet relevant? Ga dan niet. Duurt de vergadering tot 14.30 uur? Plan je volgende taak dan een kwartier daarna in. Deze buffertijd heb je vrijwel altijd nodig.

 

4. Aan de slag met het Pareto principe

Alles wat je doet kan worden opgesplitst in een vaste verhouding, namelijk de verhouding 20-80. Dit verklaart waarom het Pareto Principe ook wel de 80/20-regel wordt genoemd. Deze regel maakt duidelijk dat 20 procent van je acties zorgt voor 80 procent van je resultaten. Onderstaande video maakt het Pareto Principe goed duidelijk. Ga er eens mee aan de slag!

 

 

5. Stop je perfectionisme

Tijd manipuleren is niet weggelegd voor perfectionisten. Waarom niet? Omdat zij steeds opnieuw teruggaan naar een afgeronde taak om toch even te kijken of het niet wat beter kan. Dit kost zo ontzettend veel tijd dat het gewoonweg niet mogelijk is om ergens tijd te winnen. Word je perfectionisme de baas en verdien meer vrije tijd.

 

6. Zeg gewoon ‘nee’

Wij zijn ons er heel bewust van dat ‘nee’ zeggen voor heel veel mensen niet ‘gewoon’ is. Een groot deel van de Nederlandse werknemers heeft grote moeite met afwijzen tegenover collega’s. Realiseer je dat je jezelf in de weg zit door in te stemmen met zaken waar je ‘nee’ op zou moeten zeggen. Het kost je tijd, veel tijd! Kun je écht geen ‘nee’ zeggen? Goed nieuws, want iedereen kan ‘nee’ zeggen leren, dus jij ook!

 

Wij helpen je graag verder!

Tijd manipuleren, bewuster omgaan met tijd, je tijd effectief indelen en meer rust en vrije tijd vinden.. Klinkt als te mooi om waar te zijn? Dat is het zeker niet, en wij laten je dat graag zien. Je bent van harte welkom voor een time management training bij Het Effectieve Werken. Neem gerust eens contact op voor meer informatie of advies.